Verherstraeten: ‘Geen reden voor bezorgdheid over dienstencheques’

© Belga

Voor staatsseceretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) is er ‘geen reden voor ongerustheid over dienstencheques’. De RVA luidde de alarmbel omdat de overheveling naar het Vlaamse niveau moeizaam verloopt.

Voor staatsseceretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) is er ‘geen reden voor ongerustheid over dienstencheques’. Die bevoegdheid gaat met de zesde staatshervorming naar de deelstaten, maar de continuïteit van het systeem wordt gewaarborgd tijdens de overdracht. Dat zegt de staatssecretaris in reactie op de RVA, die de alarmbel luidde omdat de overheveling naar het Vlaamse niveau moeizaam verloopt.

De operatie loopt zo moeizaam dat de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening ervan uitgaat dat ze ook na december 2014 nog een tijdje belast zal zijn met de uitvoering. Dat moest blijken uit een intern document, dat De Tijd kon inkijken. ‘Het algemene principe is duidelijk: vanaf 1 juli 2014 krijgen de deelstaten de nieuwe bevoegdheden van de zesde staatshervorming. Zij kunnen dan alle beslissingen ter zake nemen. Vanaf 1 januari 2015 worden ook de middelen overgedragen’, reageert Verherstraeten.

De continuïteit van het beleid is gewaarborgd, zegt de staatssecretaris: de federale administraties blijven het beheer uitoefenen zolang de administraties van de deelstaten dit niet effectief hebben overgenomen. Dat principe geldt ook voor de dienstencheques. ‘Zolang het nodig is, blijft de federale administratie (RVA) het beheer uitoefenen. Wanneer nieuwe overheidsopdrachten moeten uitgeschreven worden, kan dit ambtelijk worden voorbereid door de RVA, in afstemming met de gewesten. Vanaf 1 juli zullen de bevoegde gewestministers de beslissingen nemen.’

‘Er is niets nieuws onder de zon. Het principe van de continuïteit van de dienstverlening heeft ook gewerkt bij de vijf vorige staatshervorming: de scholen bleven toen ook open en de bussen bleven ook rijden. Zo zullen er na de zesde staatshervorming ook dienstencheques zijn.’

RVA ongerust

‘De RVA zal naar alle waarschijnlijkheid ook na 31 december 2014 belast zijn met de uitvoering van de overgedragen materies’, staat in een intern document van de RVA.

De sociale partners in het beheerscomité denken alvast dat Vlaanderen niet tijdig klaar zal zijn met de voorbereidingen van de staatshervorming. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wijst er steevast op dat het aan de volgende Vlaamse regering is om te beslissen over de invulling van de bevoegdheden. De vertraging bezorgt de administratie evenwel grote kopzorgen. Zo is voor hen nog steeds niet duidelijk welke Vlaamse instelling verantwoordelijk wordt voor de uitgifte van de dienstencheques. Het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) beklemtoont dat de continuïteit van het beleid is verzekerd. Dan blijven de federale instellingen verantwoordelijk.

Peeters probeert intussen zoveel mogelijk problemen op te lossen door allerhande protocollen te onderhandelen. Een bijkomend probleem voor de dienstencheques is dat het contract met Sodexo eind juni afloopt. ‘De RVA is wellicht niet langer bevoegd om na 30 juni 2014 beslissingen te nemen tot gunning en tot het sluiten van een overeenkomst’, stelt de dienst. Probleem is dat een nieuwe openbare aanbesteding negen maanden in beslag neemt en de deadline van 31 december in het gedrang komt. Peeters wil het juridische probleem met een protocol oplossen.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content