Veiligheid rechtbanken: ‘De toestand is hopeloos’

De rechtbank van Ieper © Belga

De Belgische rechtbanken zijn niet veilig. De alarminstallaties zijn verouderd of defect. De brandveiligheid laat te wensen over. En er is geen geld over om er iets aan te doen. Een interne nota vat het als volgt samen: “De toestand is hopeloos”.

Dat schrijft De Standaard.

Het geld dat de rechtbanken dit jaar mochten uitgeven voor hun werking, zo’n 59 miljoen euro, is op. Er is enkel nog een klein bedrag over voor dringende uitgaven zoals postzegels. Dat terwijl er grote problemen zijn die dringend zouden moeten aangepakt worden. Een nota van het Directoraat-Generaal Rechterlijke Organisatie bij de FOD Justitie windt er geen doekjes om: “De toestand is hopeloos.”

‘Geen inbraakalarm’

Veruit het meest verontrustend zijn de problemen die ontstaan door het gebrekkig onderhoud van veiligheidsinstallaties. “De risico’s zijn legio”, staat in de nota. Enkele voorbeelden: “Brand wordt niet gedetecteerd. De beveiliging van gebouwen is niet gegarandeerd. Inbraak wordt niet gedetecteerd.” Alles samen is er een achterstand van 800.000 euro bij de onderhoudscontracten van veiligheidsinstallaties in Ieper, Kortrijk, Veurne, Dendermonde, Gent, Turnhout, Hasselt en verschillende Brusselse gebouwen.

Ook in Franstalig België zijn er problemen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content