'Vangheluwe misbruikte ook kinderen uit tehuis'

26/12/11 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Roger Vangheluwe heeft, toen hij bisschop van Brugge was, naast zijn neefje ook kinderen uit "Huize Godtschalck" in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, in de Westhoek, misbruikt.

'Vangheluwe misbruikte ook kinderen uit tehuis'

© Belga

Volgens het weekblad Humo bracht de bisschop geregeld een bezoekje aan de kinderen in het tehuis, samen met zuster Astère, een van zijn huishoudsters die in de instelling gewerkt had. "Als de bisschop in de leefgroepen rondhing, stond zijn hele houding me niet aan. Hij ging té intiem met de kinderen om. Hij haalde hen aan, gaf hen een aai, knuffelde hen en nam hen op schoot", aldus een staflid. "We zagen dat hij te dicht bij de kinderen stond, maar we hebben nooit aan pedofilie gedacht", voegde hij eraan toe.

Overnachten
"We konden nergens terecht met onze bedenkingen - ook niet bij onze ouders. (...) Het was beter om te zwijgen. De handtastelijkheden van Vangheluwe waren taboe", getuigt een slachtoffer aan Humo. In de bisschoppelijke residentie in Brugge liet Vangheluwe bovendien kinderen uit de instelling overnachten.

Volgens een ander slachtoffer uit het tehuis is ook zuster Astère niet onschuldig. "Zij keek niet de andere kant op, integendeel: ze bemiddelde bij de ongeoorloofde toenaderingen van de bisschop."

God in Brugge
"Iedereen zweeg over de perversiteiten van Vangheluwe, want hij was God in Brugge", zo besluit Humo op basis van de getuigenissen. "We waren dolgelukkig, toen uitkwam dat hij moest aftreden. Hij komt toch niet met alles weg! We hadden het eerlijk gezegd niet meer verwacht", luidde het.

Zuster Astère weigert toelichting te geven; Vangheluwe antwoordde niet op een mail met een verzoek om toelichting.

Parket Brugge

Het parket van Brugge heeft geen weet van klachten rond misbruik door Roger Vangheluwe in Huize Godtschalck in Loker. In de eerste helft van dit jaar had een leek die op het bisdom werkt wel haar ongerustheid geuit. "Ze had het over een kind dat regelmatig mee mocht naar de privévertrekken van Vangheluwe (toen die nog bisschop van Brugge was, nvdr.). Maar we hebben het vermeende slachtoffer opgezocht en die vertelde ons dat er nooit iets was gebeurd", aldus het parket van Brugge.

"Ik blijf geïnteresseerd om nieuwe feiten bloot te leggen, vooral van niet-verjaarde feiten", zegt de Brugse procureur Jean-Marie Berkvens. Bij het parket van Ieper was er niemand bereikbaar voor commentaar.(Belga/TE/INM)

Onze partners