Van Quickenborne gaat in tegen Di Rupo over Europa

28/01/12 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

De regeringspartners PS en Open VLD varen elk hun eigen Europese koers.

Van Quickenborne gaat in tegen Di Rupo over Europa

© Reuters

De regeringspartners PS en Open VLD varen elk hun eigen Europese koers. Nadat premier Elio Di Rupo uithaalde naar de bemoeienissen van Europa, belijdt minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne nu zijn geloof in "meer Europa".

Aan de vooravond van de Europese top, maandag in Brussel, pleit Van Quickenborne (Open VLD) in een opiniestuk in De Standaard voor een pro-Europese strategie, waarbij de huidige Europese Commissie omgevormd moet worden tot "een echte regering die steunt op een meerderheid in het Europees Parlement".

"Gedaan met 17 ministers van Financiën, 17 nationale banken en 17 verschillende strategieën om uit de eurocrisis te komen", vindt Van Quickenborne. Volgens de Open VLD'er moet België het voortouw nemen in de verdere eenmaking van Europa. "Kritiek op Europa is goed, maar leiderschap om Europa te hervormen is beter."

Daarmee gaat Van Quickenborne in tegen uitspraken van Di Rupo (PS), eerder deze week bij zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, in Berlijn. De socialist Di Rupo had toen, zonder rugdekking van het federale kernkabinet, uitgehaald naar de bemoeienissen van Europa in de begrotingspolitiek van de lidstaten. "Europa is er niet om de interne problemen van lidstaten op te lossen", heette het fel. (Belga/KVDA)

Onze partners