Van Overtveldt: ‘Debat vermogenswinst-belasting niet publiek voeren’

Johan Van Overtveldt (N-VA) © Belga Image

Impliciet heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) coalitiepartner CD&V op zijn plaats gezet: ‘Men had het debat over de vermogenswinstbelasting beter niet publiek aangevat.’

“De les geleerd in de voorbije dagen indachtig, gaan we de discussie over de tax shift en alles wat daarbij hoort binnen de regering voeren. En vervolgens in en met het parlement.” Met dat antwoord hoopte minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een punt te zetten achter het publieke debat binnen de meerderheid over een mogelijke vermogenswinstbelasting.

‘Debat binnen regering’

De kakofonie onder meerderheidspartijen over de tax shift bleef de jongste dagen voortduren, onder meer aangepookt door coalitiepartner CD&V. Zich storend aan de “stortvloed” van verklaringen in de media, vroeg voorzitter Eric Van Rompuy van de Kamercommissie Financiën Van Overtveldt nog expliciet om duidelijkheid.

In zijn antwoord daags nadien zette Van Overtveldt coalitiepartner CD&V in bedekte termen op zijn plaats. “De voorzitter heeft honderd procent gelijk als hij zich vragen stelt bij de veelheid en diversiteit van de verklaringen. Men had dat debat beter niet publiek aangevat”, zei hij. “We gaan de discussie binnen de regering voeren.”

‘Impact op sociaaleconomisch bestel’

Inhoudelijk beperkte Van Overtveldt zich tot citeren uit het regeerakkoord. “De lasten op arbeid wegen ook in de personenbelasting te zwaar. In dat kader moet worden nagegaan of een verschuiving naar belastingen op andere inkomsten dan uit arbeid, indirecte belastingen en/of ecofiscaliteit mogelijk zijn”, zei hij, de nadruk leggend op de “andere inkomsten dan uit arbeid”.

Zonder de lijn expliciet door te trekken naar een mogelijke vermogenswinstbelasting, merkte Van Overtveldt tot slot op dat elke belastingsverhoging of -verlaging een impact heeft op ons sociaaleconomisch bestel. Ecofiscaliteit is het meest succesvol als de vervuiling verdwijnt, lagere sociale lasten moeten jobs creëren, klonk het nog. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content