Van Overtveldt: 'Best op Europees niveau eenvormige lijst met belastingparadijzen'

10/04/16 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

"Er komt best op Europees niveau een eenvormige lijst van belastingparadijzen, landen waar men geen of belachelijk weinig belastingen moet betalen." Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gezegd.

Van Overtveldt: 'Best op Europees niveau eenvormige lijst met belastingparadijzen'

Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

Van Overtveldt was zaterdag op de persconferentie bij de begrotingscontrole helder: "Wat mij betreft is de tijd voorbij dat het manifest ontwijken van belastingen, laat staan het plegen van fraude, stilzwijgend getolereerd werd. De publieke opinie pikt dit niet meer en ze heeft gelijk."

De N-VA-minister wil op korte termijn een reeks experts samenbrengen in een taskforce en een batterij aan maatregelen uitwerken. Voor dit jaar is daarvoor in de begroting 65 miljoen euro ingeschreven. Bedoeling is ook om de eerder goedgekeurde Kaaimantaks te versterken. Maar volgens Van Overtveldt moet er ook dringend op Europees niveau een eenvormige lijst komen.

"Landen die geen of belachelijk lage belastingen heffen, moeten op die lijst. Ik denk dat we best op Europees niveau tot een eenvormige lijst van belastingparadijzen komen om dit soort zaken in de toekomst te vermijden", aldus Van Overtveldt. Van Overveldt werd in De Zevende Dag ook gevraagd naar zijn gewezen kabinetschef die na zijn vertrek op het kabinet advies geeft aan bedrijven die willen vermijden dat ze geld moeten teruggeven aan de Belgische staat. De oppositie nam die kwestie afgelopen dag op de korrel.

De N-VA-minister zegt dat hij bereid is om een "ontluizingsperiode" voor ex-cabinetards in te bouwen. "Maar moeten we die mensen die periode dan ook gaan betalen? Je haalt een fiscaal expert binnen. Dat stopt na vijf of zes maanden. Je kan van die man niet verwachten dat zo'n expert aardbeien gaat kweken." Van Overtveldt wijst er ook op dat de betrokkene al meer dan jaar weg is op zijn kabinet. (Belga/NSK)

Onze partners