Van Besien: 'Onderhandelaars zijn wereldvreemd geworden'

20/11/11 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien heeft de indruk dat de federale regerings- en begrotingsonderhandelaars "een beetje wereldvreemd geworden zijn".

Terwijl de begrotingsopmaak dringend is en de inhoudelijke verschillen overbrugd moeten worden, worden twee dagen "pauze" ingelast en kunnen verschillende voorzitters hun partijcongressen toespreken en de zaken nog maar eens op scherp stellen, laakt Van Besien. "Daar is nu geen nood aan", stelde hij in De Zevende Dag op één.

"Ik begrijp niet dat men twee dagen politiek verlof inlast", zegt Van Besien. Verwijzend naar de onrust op de financiële markten stelt hij vast dat "het wel lijkt alsof men niet beseft dat de rente op de staatsschuld de hoogte inschiet".

Oproep aan onderhandelaars

Zondagnamiddag zitten de zes onderhandelende partijen weer rond de tafel van formateur Di Rupo, met de bedoeling een akkoord te vinden over de begroting 2012. Groen! schuift zoals bekend niet mee aan, en daarom doet Van Besien een drieledige oproep aan sp.a en de progressieve vleugel van CD&V: "zorg ervoor dat de grote vermogens ook een inspanning leveren, dat de fiscale amnestie van de tafel verdwijnt en dat de systemen van tijdskrediet zoals die bestaan minstens behouden blijven".

De Groen!-voorzitter is het ermee eens dat iedereen langer zal moeten werken, maar "zorg er dan voor dat die langere loopbaan ook niet hectischer wordt", vraagt Van Besien. (Belga/VF)

Lees meer over:

Onze partners