Twintig jaar cel voor babymoord

18/06/10 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

Het Gentse hof van assisen heeft Violeta Van de Geuchte vrijdag veroordeeld wegens moord op haar pasgeboren zoon.

Het Gentse hof van assisen heeft Violetta Van de Geuchte uit Maldegem vrijdag veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens moord op haar pasgeboren zoon in 2005.

Het hof had haar donderdag schuldig bevonden aan kindermoord. Het jongetje werd op 29 maart 2005 om het leven gebracht. Het lijkje werd daags nadien in een vuilniszak gevonden.

De 45-jarige vrouw had steeds volgehouden dat ze zich van haar zwangerschap en de feiten niets herinnerde, maar volgens de assisenjury was dat geveinsd. Het hof verwierp ook de stelling van zwangerschapsontkenning.

Bij de bepaling van de strafmaat hielden hof en jury rekening met de zwaarwichtigheid van de feiten, waarbij een 'weerloze baby zonder enig mededogen' om het leven werd gebracht.

De ingesteldheid van de vrouw getuigt volgens het arrest van een 'ongezien egoïsme'. De 'blijvende ontkenning en schuldverschuiving naar haar toenmalige echtgenoot' getuigen van
een 'afwezigheid van oprechte spijt en wroeging', zo luidt het voorts.

Er werd ook rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Van de Geuchte had nog een blanco strafregister, verkeerde in een moeilijke familiale en financiële situatie en is een goede moeder voor haar twee kinderen.

Van de Geuchte werd dus veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Ze riskeerde levenslang. Volgens rechtbankvoorzitster Fabienne
De Tandt krijgt de vrouw nog een kans die ze haar kind niet gegund heeft.

Onze partners