Turtelboom wil onderzoek naar Staatsveiligheid

04/02/13 om 07:37 - Bijgewerkt om 07:37

Justitieminister Annemie Turtelboom is niet gediend met het onderzoek dat de Staatsveiligheid voert naar de activiteiten van politici. "Geheim onderzoek naar senatoren en Kamerleden kan niet." Zij vraagt aan het Comité I om een onderzoek te starten naar de werking van de Staatsveiligheid.

Niet enkel de leden van de Senaat stellen zich ernstige vragen bij de doorlichting door de Staatsveiligheid naar de contacten tussen politici en verschillende organisaties. Vorige week lekte een lijst uit van alle politici die in de gaten worden gehouden door de Staatsveiligheid omwille van hun contacten met verboden organisaties zoals Scientology of Sahaja Yoga. Ook minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt dat geheime onderzoek door de Staatsveiligheid niet door de beugel kunnen. Dat schrijft De Morgen.

"Parlementsleden en senatoren kunnen tijdens hun activiteiten niet gecontroleerd worden. Het is belangrijk hebben dat ze voeling hebben met de maatschappij en hebben daarom contacten nodig." Turtelboom gaat het Comité I, de instelling die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, vragen om een onderzoek te doen naar deze zaak.

"Dat een Kamerlid of senator contact heeft met iemand die aangesloten is bij een sekte, betekent niet per definitie dat die politicus daar zelf lid van is", stelt Turtelboom. Haar partijgenote Maggie De Block is blij met het onderzoek van Comité I. Haar naam stond zelf op een Staatsveiligheidslijst.

"Zelf een gevaar voor ons land"
Oud minister van Justitie, Tony Van Parys (CD&V) stelt het scherp: "Het volgen van sekten is de corebusiness van de inlichtingendiensten. Het doen en laten van politici volgen is dat helemaal niet."

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) was ook al erg scherp voor het uitgelekte rapport van de Staatsveiligheid. "Zijn er geen dringender zaken dan de wandel en handel van de Belgische politici te volgen", stelt Milquet. Ze vraagt zich bovendien af of het aantal personen met toegang tot geheime rapporten niet dringend geminderd moet worden.

De N-VA wil een hoorzitting in het parlement met verantwoordelijken van de Staatsveiligheid, minister Turtelboom en minister Milquet. In die partij klinkt de vraag of de Staatsveiligheid zelf geen gevaar voor de samenleving is geworden. (EA)

Lees meer over:

Onze partners