Turtelboom: 'Eerste bijsturing van de euthanasiewet in 12 jaar'

13/02/14 om 00:25 - Bijgewerkt om 00:25

Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft in de Kamer de regeling voor euthanasie voor minderjarigen verdedigd. Ze verwees daarbij naar de euthanasiewet voor wolwassenen. Daar is ook geen misbruik van gemaakt, stelt ze.

Turtelboom: 'Eerste bijsturing van de euthanasiewet in 12 jaar'

Minister van Justitie Annemie Turtelboom verdedigt de nieuwe euthanasiewet in de Kamer. © BELGA

"Dit is de eerste bijsturing van de euthanasiewet in twaalf jaar", verklaarde minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) aan het einde van het parlementaire debat. Donderdag volgt de finale stemming over de tekst. "Zelfs de meest fervente tegenstanders van de euthanasiewet hadden nooit verwacht dat die na twaalf jaar zo'n groot draagvlak zou hebben, en in al die jaren is geen enkel misbruik van de wet genoteerd."

Instemming van de ouders

Turtelboom wees erop dat twaalf jaar geleden er geen regeling werd voorzien voor minderjarigen, in tegenstelling tot Nederland. Daar is euthanasie mogelijk vanaf 12 jaar. Tot 15 jaar is de toestemming van de ouders nodig, tussen 16 en 17 jaar moeten de ouders betrokken worden worden bij de besluitvorming.

De uitbreiding van de euthanasiewet die nu voorligt, legt in tegenstelling tot in Nederland geen leeftijdsgrens op, maar de instemming van de ouders is steeds nodig, ongeacht de leeftijd van de minderjarige.

Niet slordig

De minister wees erop dat er een jaar gedebatteerd werd over de uitbreiding van de euthanasiewet. Er werd een grondig en degelijk debat gevoerd, dat geleid heeft tot een wet die legistiek niet slordig is. Turtelboom beklemtoonde nog dat de wet een legaal kader biedt voor de mogelijkheid voor minderjarigen om euthanasie te vragen. "Dit beperkt niemand in zijn rechten."

Onze partners