Toch belastingbrief voor Duitse dwangarbeid

27/12/11 om 07:36 - Bijgewerkt om 07:36

Ondanks beloftes van de Duitse ambassade aan toenmalig minister van Pensioenen Michel Daerden (PS), kreeg een gezin toch een Duitse belastingbrief voor dwangarbeid die de vader er verrichtte.

De familie Debusschere in Menen kreeg een pijnlijk kerstgeschenk. De weduwe van een gewezen dwangarbeider in Duitsland kreeg de achterstallige rekeningen in de bus voor de periode tussen 2005 en 2010 en moet belastingen betalen voor het pensioentje dat ze ontvangt omdat haar man er van 1942 tot 1945 als dwangarbeider werkte, vertelt haar zoon in Het Nieuwsblad.

Het Duitse parlement stemde onlangs een wet die stelt dat buitenlanders die een Duits pensioen ontvangen, daar zeventien procent belastingen op moeten betalen. En die maatregel geldt blijkbaar ook voor de slavenarbeid van gewezen dwangarbeiders uit de nazitijd.

Daerden beloofde dat belastingheffing zou stoppen

De praktijk zorgde recent voor ophef. Toenmalig minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) las in het parlement een brief voor van de Duitse ambassade waaruit bleek dat de belastingheffing zou stoppen. Nu viel in Menen toch een rekening in de bus. "Moeder krijgt een pensioentje van 400 euro per jaar", vertelt haar zoon. In totaal zou zijn moeder 126 euro moeten terugstorten voor de voorbije jaren.

Het ontvangen geld is altijd netjes aangegeven aan de belastingen in België. Dat maakt de Duitse belastingrekeningen voor de familie Debusschere nog des te pijnlijker. (Belga/SD)

Onze partners