'Steeds meer scholen zitten vol en weigeren kinderen'

15/09/15 om 05:14 - Bijgewerkt om 05:14

Duizenden leerlingen hebben dit schooljaar te horen gekregen dat er geen plaats voor hen was op school. Voor het gemeenschapsonderwijs alleen al gaat het om 3.696 kinderen, een stijging van 35 procent tegenover het jaar voordien.

'Steeds meer scholen zitten vol en weigeren kinderen'

Raymonda Verdyck © Tom Verbruggen

Dat schrijven de krant van Mediahuis. Het katholieke onderwijs zegt in de kranten dat het met "gelijkaardige problemen" kampt.

Door de groei van de bevolking zijn er meer kinderen die een school zoeken, maar het aantal beschikbare klassen is de afgelopen jaren niet even snel mee gegroeid. "Het gevolg is dat ouders steeds verder moeten zoeken naar een plaatsje", zegt Raymonda Verdyck van het GO!. "Vroeger was dat alleen een probleem in de grootsteden als ­Antwerpen en Gent, nu verspreidt het zich naar de rest van Vlaanderen."

"Wij hebben meer plaats nodig, maar we kunnen niet iedereen ontvangen omdat we er de gebouwen niet voor hebben. En er is geen budget om sneller bij te bouwen", aldus Verdyck.

'7.300 nieuwe plaatsen'

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt in de kranten dat Vlaanderen volop bezig is om ­extra plaatsen bij te bouwen.

"Dit jaar 7.300 nieuwe plaatsen in 75 basisscholen in Vlaanderen en Brussel. We ­weten dat we een historische achterstand hebben opgelopen in verband met scholenbouw, maar er wordt wel degelijk veel gedaan".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners