Steeds meer Belgen kunnen basisbehoeften niet betalen

Het aantal Belgen dat schulden maakt omdat ze hun basisbehoeften, zoals hun energiefactuur of huishuur, niet meer kunnen betalen, steeg met bijna 10 procent.

Steeds meer Belgen maken schulden omdat ze hun basisbehoeften, zoals hun energiefactuur of huishuur, niet meer kunnen betalen. De Nationale Bank telde eind oktober 93.884 dossiers in collectieve schuldbemiddeling. Dat is 9,4 procent meer dan in oktober vorig jaar, meldt De Morgen.

Collectieve schuldregeling is de meest drastische stap, waarbij de rechtbank het beheer over de inkomsten van de schuldenaar doorgeeft aan een advocaat, notaris of OCMW, die dan het budget beheert.

Geen vooruitzicht

“Mensen in bemiddeling of met een afbetalingsplan hebben nog het perspectief dat ze op een redelijke termijn weer uit de miserie raken”, zegt Piet Van Schuylenbergh van het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling (VCS). “Mensen in collectieve schuldregeling hebben dat vooruitzicht niet, ze gaan als het ware persoonlijk failliet.”

VCS: ‘Zit fundamenteel scheef’

Volgens het VCS is de toename een teken dat er “iets fundamenteel scheef zit”. Want het gaat al lang niet meer om dure consumptiegoederen of hypotheken, maar om mensen die zich in schulden werken omdat ze hun basisbehoeften niet kunnen betalen.

“Het is crisis, en de basisproducten worden duurder. Mensen zien hun financiële buffer wegvallen en belanden zo in een onhoudbare spiraal”, zegt het VCS. Bovendien stappen de schuldeisers steeds sneller naar incassobureaus en deurwaarders om hun geld te krijgen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content