Staatshervorming: Di Rupo stemt in met uitsturen 'ambtenarenvoorhoede'

22/01/13 om 18:18 - Bijgewerkt om 18:18

Premier Elio Di Rupo stemt in met het uitsturen van een voorhoede federale ambtenaren om de gemeenschappen en gewesten te helpen met de voorbereiding van de zesde staatshervorming.

Staatshervorming:  Di Rupo stemt in met uitsturen 'ambtenarenvoorhoede'

© Belga

Premier Elio Di Rupo stemt in met het uitsturen van een voorhoede federale ambtenaren om de gemeenschappen en gewesten te helpen met de voorbereiding van de zesde staatshervorming.

Dat is gebleken na afloop van overleg tussen Di Rupo en de vier ministers-presidenten van ons land. Een taskforce moet een en ander concreet uitwerken, ook voor wat betreft de doorstroming van informatie.

Bevoegdheidsoverdrachten

In een persbericht onderstreept de premier het belang van de zesde staatshervorming voor de burgers en de bedrijven, maar ook voor de ontwikkeling van gemeenschappen en gewesten. "De bevoegdheidsoverdrachten moeten dus voorbereid en gecoördineerd worden om de continuïteit van de openbare dienstverlening aan de burgers en de bedrijven, net als de rechtszekerheid, te garanderen", luidt het.

Concreet zal een taskforce worden opgericht vanuit de kanselarij van de premier en die van de deelstaten. Die taskforce zal de uitwisseling van nuttige info mogelijk maken én "op het juiste moment" ook de modaliteiten organiseren voor het sturen van een voorhoede van federale ambtenaren om de hervorming te concretiseren.

Financieringswet

In de komende weken zal het uitvoeringscomité voor de institutionele hervormingen alvast kennis kunnen nemen van de teksten over de bevoegdheidsoverdrachten en de nieuwe bijzondere financieringswet, aldus nog de premier.

Voor bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) gaat het om een "zeer belangrijk signaal", dat bewijst "dat na woorden ook de daden volgen". "Dit is het bewijs dat de institutionele partners samen vooruit willen", besloot hij na afloop van het overleg. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners