Speculatie over toekomst Leterme

04/08/10 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Enkele kranten noemen de kans dat Leterme weer federaal minister wordt klein. Volgens CD&V is de kwestie niet aan de orde.

Zal Yves Leterme deel uitmaken van de volgende federale regering? Enkele kranten noemen die kans woensdag klein. CD&V reageert dat de kwestie niet aan de orde is.

In een eventuele regering onder leiding van Elio Di Rupo zou er maar plaats zijn voor twee CD&V-ministers. Volgens Het Laatste Nieuws en Le Soir is de kans niet groot dat Leterme vakminister wordt in die regering.

Leterme heeft al verschillende malen zijn interesse laten blijken voor een departement als Financiën. Maar volgens Le Soir is het plausibel dat de ontslagnemende premier de rekening van de verkiezingsnederlaag zal moeten betalen. Ook Het Laatste Nieuws meldt dat CD&V geneigd zou zijn twee andere ministers te kiezen.

Eén van de ministerambten zou naar een vrouw gaan, waarbij de naam van Inge Vervotte wordt genoemd. De kans dat de tweede ministerpost naar Leterme gaat. wordt klein genoemd.

De krant citeert een hoge partijbron volgens wie Leterme weliswaar een geschikt vakminister zou zijn. 'Maar hem opnieuw minister maken alsof er nooit verkiezingen zijn geweest, alsof de voorbije drie jaar niet bestaan hebben, dat kunnen we echt niet maken', zo luidt het.

Bij CD&V was men woensdag karig met commentaar. Er wordt op gewezen dat Leterme nog premier is en dat het niet duidelijk is wie er deel zal uitmaken van de volgende regering, wanneer de regering er zal zijn en wie welke ministerposten zal krijgen.

Lees meer over:

Onze partners