Sp.a en Groen houden vast aan kartel om Gentse kiezer te overtuigen

11/06/16 om 15:41 - Bijgewerkt om 17:00

Sp.a en Groen trekken in Gent opnieuw in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Sp.a en Groen houden vast aan kartel om Gentse kiezer te overtuigen

© belga

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 vormden Sp.a en Groen al één lijst. Dat kartel kon tone rekenen op een absolute meerderheid. Beide partijen hebben dan ook beslist om opnieuw in kartel naar de Gentse kiezer trekken, blijkt zaterdag uit een persconferentie.

De nieuwe lijsttrekker wordt Tom Balthazar (sp.a). Hij is 'blij en fier' dat de gesprekken die enkele maanden geleden werden opgestart, succesvol afgerond werden. "Een heel duidelijke meerderheid van onze leden heeft vandaag gekozen om opnieuw samen te gaan."

Wachten op een partijprogramma

Een partijprogramma werd zaterdag nog niet voorgesteld. Wel een visietekst, "Met de blik vooruit en de voeten stevig op de grond", die de grote krachtlijnen van het kartel vastlegt. Daarbij onder meer aandacht voor extra woningen, maar met voldoende open ruimte, een duurzame economie en klimaatneutraliteit tegen 2050, inspraak van de burger, een kindvriendelijke aanpak, en levenskwaliteit.

Bloei en groei

"Gent groeit, maar dat moet in goede banen worden geleid. De bloei is belangrijker dan de groei", aldus Elke Decruynaere (Groen). Ook het veelbesproken mobiliteitsplan dat Gent volgend jaar wil invoeren, kwam aan bod. "We verwachten dat we hier binnen enkele jaren de vruchten van zullen kunnen plukken", zei bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen). Voor het definitieve programma wil de kartellijst zoveel mogelijk Gentenaars betrekken, klonk het nog.

Ook over de samenstelling van de lijst moet, behalve het lijsttrekkerschap, nog veel worden beslist. Sp.a mag 35 kandidaten voordragen en Groen 18, al staat de kartellijst ook open voor "onafhankelijken", maakte Balthazar duidelijk.

Termont opgetogen

Huidig burgemeester Daniël Termont, die binnen twee jaar afscheid neemt, maar wel nog de lijst zal duwen, reageerde opgetogen. "Bompa zit erbij om aan zijn kleinkinderen te zeggen dat ze goed bezig zijn", grapte hij. "Ik ben bijzonder gelukkig dat beide partijen deze verstandige beslissing hebben genomen. Meer dan ooit hebben we bewezen dat één plus één drie is. We hebben al veel kunnen doen, maar moeten nog veel realiseren." Termont hoopt dat Gent een voorloper wordt in België en in Europa en hoopt dat het kartel een inspiratie kan zijn voor de rest van Vlaanderen.

Sp.a en Groen besturen momenteel samen met Open Vld in Gent. "Het is de kiezer die zal beslissen, maar als zij willen, zijn we zeker bereid om ook in de toekomst samen te werken", aldus Balthazar. (Belga/BO)

Onze partners