Sinksenfoorsoap begint opnieuw: foorkramers naar Raad van State

29/10/13 om 20:30 - Bijgewerkt om 20:30

Bron: Knack

De foorkramers van de Antwerpse Sinksenfoor hebben een procedure aangespannen bij de Raad van State om de gemeenteraadsbeslissing die de omstreden deal met zes buurtbewoners van de Gedempte Zuiderdokken bekrachtigde, ongedaan te maken.

Sinksenfoorsoap begint opnieuw: foorkramers naar Raad van State

© Belga

De procedure komt er nadat Antwerps gouverneur Cathy Berx eind augustus niet inging op de vraag van de foorkramers om de beslissing te laten schorsen, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Het akkoord tussen het stadsbestuur en de "Zes van het Zuid" houdt onder meer in dat de Sinksenfoor volgend jaar voor het laatst op de Gedempte Zuiderdokken plaatsvindt. In ruil beloofden de buurtbewoners hun juridische strijd tegen de stad te staken.

Zij waren er immers eerder al in geslaagd om het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat de bestemming van de huidige kasseivlakte moest veranderen van parkgebied naar zone van openbaar nut, te laten schorsen. Door het akkoord kan dat RUP alsnog in werking treden, maar mogen er geen "hoogdynamische evenementen" zoals de Sinksenfoor meer plaatsvinden.

Nieuwe locatie

De klagers kregen ook een "rechtsplegingsvergoeding" van 45.000 euro.

De foornijveraars vinden het niet kunnen dat de gemeenteraadsbeslissing die de deal bekrachtigde een "eeuwigdurend verbod" oplegt om op de Gedempte Zuiderdokken een kermis te organiseren. Ook toekomstige stadsbesturen zouden daar niets meer aan kunnen veranderen. "Wij vragen ons af of dat wel wettelijk is", stellen de foorkramers.

Intussen wachten de foorkramers ook nog op een overlegmoment over een nieuwe locatie voor de Sinksenfoor vanaf 2015. Tegen december wil het stadsbestuur die gevonden hebben. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners