‘Seksisme op straat is wereldwijd probleem’

Seksisme op straat komt wereldwijd voor en wordt uitgelokt door verschillende individuen, ongeacht hun culturele achtergrond of sociale status in de maatschappij.

Dat zegt Hollaback! Brussels, de Brusselse tak van een internationale beweging die strijdt tegen seksisme op straat. De beweging trok het afgelopen jaar al twee keren in onze hoofdstad de straat op om te protesteren via zogenaamde Chalk Walks. Daarbij wordt met krijt op de stoep aangegeven waar vrouwen precies werden lastiggevallen.

Donderdagavond gaat ‘Femme de la rue’ in première in Galeries Cinema in Brussel. De documentaire van Sofie Peeters, laatstejaarsstudente van het RITS, gaat over seksuele intimidatie in de straten van onze hoofdstad. Peeters organiseerde er ook een debat bij “om de koppen bij elkaar te kunnen steken om naar oplossingen te zoeken”.

“Seksuele intimidatie komt niet enkel voor in de straten van Brussel, het is een grootschalig, wereldwijd probleem, waar 90 procent van de vrouwen en holebi’s wereldwijd mee te maken krijgen. Het gebeurt door verschillende soorten individuen, ongeacht hun culturele achtergrond of hun sociale status in de maatschappij”, zo verduidelijkt Hollaback! Brussels via haar facebookpagina haar kijk op de zaak.

Sociaal-economische factoren

De documentairemaakster zelf ziet persoonlijk wel onder meer sociaal-economische factoren aan de basis liggen van seksistisch gedrag op straat. “Het gaat vaak om mannen uit lagere sociale klassen, die vrouwen haast uit verveling lastigvallen. In Brussel gaat het ook vaak om allochtone mannen. Er zal wel een soort van cultuurclash meespelen, maar ik wil zeker niet de focus leggen op de allochtone gemeenschap, want het is maar een kleine groep die zich zo gedraagt”, aldus Peeters.

Toen Sofie Peeters twee jaar geleden naar Brussel verhuisde om er audiovisuele kunsten aan het Rits te gaan studeren, kreeg ze bijna dagelijks denigrerende uitspraken of goedkope versiertaal toegeworpen door onbekenden. Sofie besloot haar ervaringen te filmen en het fenomeen te onderzoeken.

De regisseuse verwacht actie vanuit politieke en wetenschappelijke hoek. Zo denkt ze zelf aan het sensibiliseren tegen seksisme op straat via integratietrajecten en inburgeringscursussen, maar “ik neem aan dat politici ook veel andere goede ideeën hebben”. Ook moet er volgens Peeters wetenschappelijk sociologisch onderzoek verricht worden naar het fenomeen, “om beter te weten waar het vandaan komt”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content