Seks en macht: 'Veel macht en weinig empathie is een gevaarlijke combinatie'

08/01/13 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Ze hebben een mooie job, een comfortabel salaris en een fijn gezin, en dat zetten sommige mannen allemaal op de helling door zich op te dringen aan vrouwen die niets van hen moeten weten.

Seks en macht: 'Veel macht en weinig empathie is een gevaarlijke combinatie'

Vorige maand werd een belastingcontroleur veroordeeld wegens aanranding. Zijn slachtoffers waren vrouwen die hij op kantoor had uitgenodigd om toelichting te geven bij hun aangifte. In Tongeren is het ondertussen nog wachten op het onderzoek naar de OCMW-voorzitter, die cliëntes en medewerksters zou hebben lastiggevallen, en de Antwerpse rechtbank spreekt zich volgende week uit over een gynaecoloog met losse handjes.

Maar veruit de meeste gevallen komen nooit aan de oppervlakte omdat de slachtoffers zwijgen. En dat is precies waar die mannen op rekenen. 'Ze denken dat het nooit zal uitkomen, dat hun slachtoffers nooit zullen praten', zegt gerechtspsychiater Johan Baeke. 'Daardoor voelen ze zich onaantastbaar. Seksueel misbruik hangt dan ook nauw samen met machtsmisbruik.'

Hoe overtuigd daders er ook van mogen zijn dat niemand hen iets kan maken, de kans is groot dat ze uiteindelijk toch moeilijkheden krijgen. 'Macht is niet alleen het instrument waarmee ze hun feiten plegen, het betekent ook vaak hun ondergang', aldus Baeke. 'Doordat ze zich onaantastbaar wanen, denken ze dat ze almaar verder kunnen gaan. Op den duur gaan ze dan ook driester te werk, tot ze uiteindelijk gesnapt worden. In die zin heeft het iets van een Grieks drama, waarin hoogmoed voor de val komt.'

Seksuele intimidatie heeft dus veel meer met macht dan met geslacht te maken. 'Vandaag zijn er nog altijd veel minder vrouwen dan mannen die de absolute top bereiken', zegt psychologe en seksuologe Ilse Penne. 'Als ook vrouwen meer naar echt hoge functies doorgroeien, zullen we misschien wel zien dat ook zij zich vaker schuldig maken aan ongewenste intimiteiten.' (AP)

Het volledige verhaal over seksuele intimidatie vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners