Schutter Joods Museum gaat in cassatie tegen uitlevering aan België

29/06/14 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, heeft wel degelijk cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van de Franse justitie om hem aan België uit te leveren. Dat heeft zijn advocaat bevestigd.

Schutter Joods Museum gaat  in cassatie tegen uitlevering aan België

Mehdi Nemmouche © AFP

Het hof van beroep van Versailles besliste donderdag om de Franse Algerijn aan België uit te leveren.

"We gaan die beslissing aanvechten, en tonen dat het hof van beroep de wet niet heeft toegepast", aldus advocaat Apolin Pepiezep. De advocaat van Nemmouche gaat het cassatieberoep 'binnen de vijftien dagen' motiveren. Het hoogste Franse rechtscollege heeft daarna veertig dagen de tijd om zich daarover uit te spreken.

Ons land vaardigde op 31 mei, de dag na de arrestatie van Nemmouche in Marseille, een Europees aanhoudingsbevel uit tegen hem wegens 'moorden in een terroristische context'. Na enkele keren van mening te zijn veranderd over een eventuele uitlevering aan België, vroeg Nemmouche garanties dat hij na een uitlevering niet nog eens naar een ander land zou worden uitgeleverd. Zo bestond de vrees dat hij aan Israël zou worden uitgeleverd vanwege de Israëlische nationaliteit van twee van de slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum.

Bij de aanslag van 24 mei kwamen vier mensen om. Nemmouche werd op 30 mei in Marseille gearresteerd. Hij was er met een bus vanuit Brussel naartoe gereisd. In zijn bagage werden wapens gevonden die lijken op de wapens die bij de aanslag gebruikt werden. Er werd ook een camera in zijn bagage aangetroffen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners