"Schouppe in verdenking wegens handel met voorkennis"

27/07/10 om 08:29 - Bijgewerkt om 08:29

Ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is in verdenking gesteld in een zaak van handel in aandelen met voorkennis. Dat bevestigen zijn advocaten.

Schouppe wordt al enige tijd verdacht van handel met voorkennis. Hij zou in mei vorig jaar een pakket KBC Ancora-aandelen hebben verkocht, net voor de overheid een derde reddingsoperatie voor KBC uitvoerde en het aandeel kelderde.

Begin juli vond op vraag van het parket-generaal in Brussel een huiszoeking plaats in de woning van Schouppe in het Oost-Vlaamse Liedekerke.

Het parket was ingelicht door de financiële waakhond CBFA over verschillende verdachte transacties waarbij Schouppe betrokken was.

Ontkent
Schouppe heeft altijd ontkend dat hem iets te verwijten viel in het dossier. Eerder rechtvaardigde hij de verdachte beurstransacties al door zichzelf te omschrijven als een actieve belegger.

Jan Pauwels, de woordvoerder van Schouppe, zei maandagavond dat de staatssecretaris nergens van op de hoogte is.

Inverdenkingstelling bevestigd

Het parket-generaal van Brussel zei dinsdag in een reactie op de berichtgeving dat het nog geen officiële mededeling had gekregen van de raadsheer-onderzoeksrechter over een eventuele inverdenkingstelling van Etienne Schouppe.

Maar de advocaten van Schouppe bevestigen dat hij in verdenking is gesteld wegens handel in aandelen met misbruik van voorkennis.

Ook Dexia-aandelen

Schouppe wordt ervan verdacht tweemaal bankaandelen te hebben verkocht na als regeringslid vertrouwelijke informatie te hebben gekregen.

In oktober van 2008 verkocht hij een pakket aandelen van Dexia toen de bank in moeilijkheden verkeerde. In mei 2009 verkocht Schouppe KBC Ancora-aandelen, kort voor bekend werd gemaakt dat er een nieuwe reddingsoperatie nodig was voor die bank.

Onze partners