SAMEN ontkent klacht tegen transseksueel op verkiezingslijst

16/09/12 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:25

SAMEN ontkent dat het in de gemeente Niel klacht wil neerleggen tegen ROOD over de gendervolgorde op de lijst na een discussie over het feit of de tweede kandidaat op de lijst een man dan wel een vrouw is.

Op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Niel zijn de eerste en de derde kandidaat van ROOD een vrouw. De tweede kandidaat is een transseksueel.

In de jaren tachtig was Andrea De Laat nog André en schepen voor de toenmalige SP. Intussen onderging De Laet een geslachtsoperatie.

En daar begint de discussie over het geslacht van kandidaat De Laet. 'Juridisch is er geen enkel probleem,' zegt raadsman Jean Marie de Meester voor ROOD.'Hoewel Andrea een geslachtsoperatie onderging, is zij officieel nog steeds een man.'

Drie vrouwen

Na het indienen van de lijst liet de gemeente een onderzoek instellen voor het geval een klacht zou volgen omdat de regels over de geslachtsvolgorde niet gerespecteerd zouden zijn.

'Gezien de onduidelijkheden in de wetgeving rond de geslachtsaanduiding van de heer Andrea De Laet werd door mezelf reeds enkele weken voordien een juridisch onderzoek ingesteld en werd het resultaat hiervan meegedeeld aan de indieners van de lijst, zijnde mevrouw Karina Garcia in aanwezigheid van de heer Andrea De Laet,' zegt gemeentesecretaris Eric Vermeiren.

'Tevens werd door de voorzitter de procedure geschetst voor het geval er toch klacht zou ingediend worden en wat de rechten en administratieve procedures in zulk geval zijn, m.a.w. de diverse scenario's werden besproken.'

SAMEN Niel ontkent dat het overweegt om een klacht in te dienen. (EE)

Onze partners