Sabine Laruelle (MR) verlaat politiek 'voor ze verbitterd' raakt

21/10/13 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:02

Sabine Laruelle, MR-minister van Middenstand, KMO's, Zelfstan­digen en Landbouw, stopt om persoonlijke redenen met de politiek. Ze wil 'geen legislatuur teveel' doen.

'Ik zal geen legislatuur teveel doen. Ik ben nu 48 jaar, ik wil mijn leven omgooien.' Dat zegt Sabine Laruelle(MR) aan L'Avenir. Volgens de krant is de beslissing van de huidige minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw onomkeerbaar. Ze heeft haar beslissing aan MR-voorzitter Charles Michel en haar kabinet medegedeeld.

Laruelle was tien jaar federaal minister. Laruelle zal de komende zes maanden nog uitdoen, mits goeddunken van Michel. Ze heeft de beslissing nu bekend gemaakt, omdat ze haar kiezers niet wil bedriegen.

Laruelle: 'Ik wil vertrekken voor ik verbitterd raak'

In l'Avenir verklaart Laruelle haar afscheid met persoonlijke redenen. 'Ik wil mijn leven omgooien, maar heb nog geen concrete plannen. Ik wil vertrekken voor ik verbitterd raak.' Ze ontkent dat de spanningen onder de Franstalige liberalen, sinds Michel de voorzittershamer van Didier Reynders overnam, aan de basis liggen van haar vertrek.

Laruelle zegt trots te zijn op wat ze bereikt heeft. Laruelle is in Vlaanderen niet zo'n bekende naam, hoewel ze in Franstalig België bekend staat als een bekwaam vakminister. Ze was een stemmenkanon in de provincie Namen. Bij de laatste verkiezingen was ze nog de populairste Franstalige vrouwelijke politica wat penetratiegraad betreft.

Landbouwingenieur

Laruelle werd op 2 juni 1965 geboren in Hoei. Ze studeerde af als landbouwingenieur aan de landbouwfaculteit van Gembloers. Ze volgde tevens een opleiding milieuadviseur aan het institut éco-conseil van Namen. Na een jaar in de privé ging ze als vorser aan de slag bij de Luxemburgse universitaire stichting. Van mei 1992 tot juli 1999 werkte ze op het kabinet van de PSC-minister Guy Lutgen.

Ze werkte vervolgens bij de Fédération agro-alimentaire en van november 1999 tot december 2000 was ze algemeen directrice van de Franstalige landbouworganisatie Alliance agricole belge. Tussen januari 2001 en mei 2003 was ze directrice van de Waalse landbouworganisatie Fédération wallonne de l'agriculture, een samensmelting van de Alliance agricole belge en de UPA.

Vakminister

Laruelle schopte het in 2003 meteen tot lid van de regering-Verhofstadt II. Daarin kreeg ze de portefeuilles van Middenstand en Landbouw. Ze bleef ook aan boord bij de regeringen onder leiding van Yves Leterme (CD&V) en Herman Van Rompuy (CD&V), met KMO, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid als bevoegdheden. Laruelle behield in de regering-Di Rupo grotendeels de bevoegdheden die ze als sinds de paarse regering Verhofstadt II in handen had. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners