Rutten heeft 'ernstige bedenkingen' bij sponsoring brunch van gedeputeerde Versnick

04/07/16 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:22

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten heeft drie bijkomende 'vuistregels' op tafel gelegd die de partij zal volgen.

Rutten heeft 'ernstige bedenkingen' bij sponsoring brunch van gedeputeerde Versnick

Gwendolyn Rutten © Belga

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten heeft 'ernstige bedenkingen' bij de brunch die de Oost-Vlaamse Open VLD-gedeputeerden Geert Versnick en zijn partijgenoot Mark De Buck lieten sponsoren door projectontwikkelaars. Beide politici hebben wel, zoals de wet voorschrijft, aangifte van die sponsoring gedaan bij de Controlecommissie van de Kamer. "Het is nu aan die controlecommissie om dit verder te bekijken", zegt Rutten.

De brunch van gedeputeerde Versnick zorgde maandag op het partijbestuur van de Vlaamse liberalen voor een discussie over deontologie. Voorzitter Rutten laat achteraf weten dat ze drie bijkomende 'vuistregels' op tafel heeft gelegd die de partij zal volgen. Zo vindt Rutten dat iedereen 'in eer en geweten zelf moet beslissen', met 'gezond verstand' en zonder zichzelf in een positie te plaatsen die zijn of haar 'handelings- of beoordelingsvrijheid beperkt of beïnvloedt'.

4-ogenprincipe

Rutten hamert ook op 'transparante afspraken', bijvoorbeeld met een vooraf vastgelegd sponsorcontract. De Open VLD-voorzitster schuift ook het '4-ogenprincipe' naar voor: "twee mensen kunnen een betere inschatting maken dan één alleen".

Over de brunch zelf was Rutten naar eigen zeggen bondig. "Ik heb ernstige bedenkingen bij de sponsoring van de brunch van de heren Versnick en De Buck. Ik heb hen dat ook gezegd en hen gewezen op de wetgeving ter zake. Ze hebben wel volgens de bepalingen van de wet aangifte gedaan van de sponsoring. Het is nu aan de Controlecommissie om dit verder te bekijken". (Belga/TE)

Onze partners