Immosector betaalt eetfestijn Geert Versnick: Open VLD wil zaak 'zeer aandachtig bekijken'

30/06/16 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

De Gentse Open VLD'er Geert Versnick liet zijn jaarlijkse eetfestijn vorig jaar mee betalen door immobedrijven, hoewel hij bij de provincie Oost-Vlaanderen als gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning mee over bouwvergunningen en verkavelingsaanvragen beslist. N-VA, de grootste oppositiepartij in de Oost-Vlaamse provincieraad, eist zijn ontslag. Open VLD gaat controleren of Versnick de regels heeft gevolgd.

Immosector betaalt eetfestijn Geert Versnick: Open VLD wil zaak 'zeer aandachtig bekijken'

Geert Versnick © Belga Image

Voor het jaarlijkse eetfestijn van Geert Versnick in oktober vorig jaar legden projectontwikkelaars zoals Matexi, Brummo en ­Immogra duizenden euro's op tafel, schrijven de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Zij mochten zo een reeks mensen mee aan tafel laten schuiven en werden als sponsor in een speech vermeld.

Deontologie

Dit alles roept niet alleen vragen op over hoe wettelijk deze sponsoring van bedrijven is, maar ook deontologisch lijkt er heel wat fout te zitten. Versnick is bij de provincie immers gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning en beslist zo mee over verkavelingen. De liberaal was tot vorige week overigens bestuurder bij Optima Group, dat ook een vastgoeddochter heeft.

Volgens Versnick zelf is er deontologisch geen probleem. 'Er zijn bedrijven die sponsoren, en als dat in alle transparantie gebeurt, heb ik daar geen enkel probleem mee.' Sommige partij­genoten denken daar echter anders over. 'Als dit waar is, is er echt een probleem', klinkt het.

Ontslag

N-VA, de grootste oppositiepartij in de Oost-Vlaamse provincieraad, vindt dat Versnick niet kan aanblijven. 'We zijn in een situatie beland waarin het niet meer duidelijk is welke belangen gedeputeerde Versnick verdedigt', zegt fractieleider Jeroen Lemaitre in een persbericht. 'Dat hij zelf geen probleem ziet is net de kern van het probleem.'

Lemaitre merkt op dat Versnick, in Oost-Vlaanderen onder meer bevoegd voor ruimtelijke planning, economie en de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM), 'in alle neutraliteit beslissingen moet nemen over ruimtelijke planning, bouwvergunningen, verkoop van vastgoed, enzovoort. Dat lijkt me erg moeilijk als je feesten organiseert voor de vastgoedsector en je je door hen laat sponsoren. Dit moet stoppen. Zoveel is duidelijk.'

Vorige week eiste N-VA ook al het ontslag van Versnick, nadat gebleken was dat hij als bestuurder van Optima in april een gesprek faciliteerde tussen de provincie en toplui van de noodlijdende bank, waarbij het voorstel werd gedaan voor een termijnbelegging van 10 miljoen euro. Versnick besliste afgelopen woensdag om ontslag te nemen als bestuurder van Optima Group, de holding boven de failliete bank, en als bestuurder bij de vastgoedmaatschappij Land Invest Group.

'Het gemak waarmee de deputatie deze belangenvermenging onder de mat veegde was nauwelijks te geloven', schrijft Lemaitre. 'En nu valt er dus alweer een nieuw lijkt uit de kast.' Lemaitre verwacht 'een duidelijk signaal' van de meerderheid. 'Ze kunnen dit niet negeren of afzijdig blijven', klinkt het.

Nagaan

Open VLD laat weten dat ze 'zeer aandachtig wil bekijken' of Versnick de regels gevolgd heeft bij zijn eetfestijn, waar overigens ook partijvoorzitter Gwendolyn Rutten speechte.

'Belangenvermenging kan voor ons niet en transparantie is in alle opzichten cruciaal. Er zijn zeer duidelijke wetten voor sponsoring en we zullen nagaan of die nageleefd zijn', klinkt het in een korte mededeling van de partij. (Belga/KVDA)

Onze partners