Reynders: ‘We konden de deelname van Saoedi-Arabië niet vermijden’

© Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) begrijpt de ophef die is ontstaan na de Belgische stemming voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de VN-vrouwenrechtencommissie, maar maakt ook een kanttekening.

“Ik betreur echt deze situatie, al konden we de deelname van Saoedi-Arabië niet vermijden”, aldus minister Reynders.

De minister lag in de Kamer onder vuur nadat duidelijk werd dat ons land voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties had gestemd. Elke fractie reageerde afwijzend op die stemming. Premier Charles Michel zei de stemming te betreuren.

In een reactie herhaalt de vicepremier dat hij niet persoonlijk op de hoogte was van de stemprocedure die aan de gang was. “Zoals ik gisteren in de commissie Buitenlandse Zaken heb gezegd, is België geenszins verheugd over de verkiezing van Saoedi-Arabië binnen die commissie”, luidt het.

Net als de premier wijst minister Reynders er op dat opdracht werd gegeven aan de diplomatieke posten en aan zijn medewerkers om de procedure te veranderen. Voortaan moeten dergelijke situaties systematisch persoonlijk aan de minister en de regering worden bekendgemaakt. “Ik zal die procedure vrijdag aan het kernkabinet voorstellen”, besluit Reynders.

Partner Content