Renaat Landuyt en Philippe Moureaux: ‘Schaf Staatsveiligheid af’

© Belga
Simon Demeulemeester

Renaat Landuyt (SP.A) en Philippe Moureaux (PS) pleiten voor het afschaffen van de Staatsveiligheid: ‘Nooit onder de indruk geweest van hun werk’

SP.A-Kamerlid en burgemeester van Brugge Renaat Landuyt pleit in De Morgen voor het afschaffen van de Belgische Staatsveiligheid. “Die harkt toch maar krantenknipsels en roddels bijeen”, klinkt het. PS-senator Philippe Moureaux zou evenmin rouwig zijn om het verdwijnen van de dienst, aldus de krant. Eerder pleitte ook Vlaams Belanger Bert Schoofs al voor een afschaffing.

“Ik vraag me echt af of we een instelling zoals de Staatsveiligheid nodig hebben. In een democratie is er nood aan transparantie”, vindt Landuyt. Geheime organisaties zoals onze inlichtingendienst zijn volgens hem niet meer van deze tijd. “De dienst dateert nog uit de tijd dat staten in de eerste plaats vijanden van elkaar waren.”

Volgens de socialist hebben we de Staatsveiligheid ook niet nodig om ons tegen terrorisme te beschermen. “Dat is eigenlijk opsporingswerk. Het federale parket kan en moet dat doen”, argumenteert hij nog.

Landuyt en Moureaux: ‘Nooit onder indruk geweest van rapporten Staatsveiligheid’

PS-senator Moureaux ziet volgens de krant alvast geen graten in het voorstel van Landuyt. “Ik ben destijds als minister van Justitie verantwoordelijk geweest voor de instelling. Veel respect heb ik nooit voor die mensen gehad”, zegt hij. “Ze werken vaak op basis van geruchten en zijn altijd spelletjes aan het spelen.” Zowel Landuyt als Moreaux zeggen nooit onder de indruk geweest te zijn van de rapporten die de Staatsveiligheid opstelde. Landuyt voegde op Radio 1 nog toe dat het helemaal nutteloos is, als die rapporten bij niemand anders terecht komen dan bij de dienst zelf.

Moureax werd intussen teruggefloten door zijn PS-fractieleider Philippe Mahoux. “Dat is een inschatting die misschien wat gedateerd is”, reageerde hij op de RTBF-radio. Volgens hem kan het federale parket zich binnen enkele jaren dan ook aan dezelfde commentaren verwachten als de Staatsveiligheid nu.

Teruggefloten Mahoux stelt dat “het misschien beter is om zich eens af te vragen waarom drie zaken rond de staatsveiligheid opduiken in de pers”, net nu de huidige administrateur-generaal Alain Winants hoopt op een nieuw mandaat.

Ook christendemocratisch enfant terrible Rik Torfs stelt zich de vraag wat er dan met de functie van administrateur-generaal moet gebeuren. “De Staatsveiligheid afschaffen, allemaal goed en wel, maar dan is er geen administrateur-generaal meer, een gegeerde politieke benoeming”, tweette hij.

Ook de Franstalige liberalen van MR staan niet te springen om de Staatsveiligheid af te schaffen. Volgens senator Armand Dedecker levert het Comité I, het orgaan dat controle houdt op de Belgische inlichtingendiensten, wel degelijk werk. “Die leden zijn magistraten die alles kunnen onderzoeken”, stelt hij. Al vindt hij het wel jammer dat de parlementsleden geen toezicht hebben op de geheime documenten.

“Maar normaal dat ze zich bezig houden met het Vlaams Belang”

Dedecker vindt het bovendien “maar normaal” dat de Staatsveiligheid zich onder meer bezighoudt met het Vlaams Belang. “Een van de taken van de Staatsveiligheid is immers om over het extremisme te berichten”, argumenteert hij. De Franstalige liberaal heeft er meer problemen mee met het feit dat de nummer twee van de dienst, Robin Libert, een politiek mandaat heeft opgenomen als Open VLD-fractieleider in Mortsel. “Dat zo iemand aan politiek doet, lijkt me onhandig. Die mensen moeten hun neutraliteit kunnen behouden.”

Eerder pleitte ook Vlaams Belang-Kamerlid Schoofs al voor het afschaffen van de Staatsveiligheidsdienst. Volgens hem kan de dienst beter geïntegreerd worden in de politie, “zoals in Denemarken”. (Belga/SD/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content