Rel in regering Di Rupo door uitspraken Magnette

© Belga

Premier Di Rupo neemt openlijk afstand van PS-minister Paul Magnette. Zijn eurosceptische partijgenoot zorgt voor de eerste rel in de regering.

“België heeft een lange pro-Europese traditie en het is in ons belang om dat zo te houden. Elkeen kan zijn eigen standpunt hebben, maar Europa blijft onze gemeenschappelijke basis”. Dat heeft premier Elio Di Rupo in de Kamer gezegd in een reactie op de kritiek die zijn partijgenoot en minister Paul Magnette uitte op Europa.

Niet alleen de oppositie reageerde fel. Ook de meerderheid zelf – met de liberalen op kop – was verontwaardigd. Magnette stelde in De Morgen dat Europa door een te strikt economisch beleid een recessie van 15 jaar aan het voorbereiden is. De PS’er laakte ook het gebrek aan democratische legitimiteit van Europa en viel zwaar uit naar eurocommissaris Olli Rehn

Ongenoegen

Eerder op de dag uitten CD&V-vicepremier Steven Vanackere en Open Vld-voorzitter Alexander De Croo al hun ongenoegen over de anti-Europese houding van Magnette. Open Vld-fractieleider Patrick Dewael en zijn MR-collega Daniel Bacquelaine deden daar tijdens het vragenuurtje in de Kamer nog een schepje bovenop.

Populisme

Bacquelaine bestempelde de uitlatingen als onaanvaardbaar en eiste van Di Rupo dat hij zijn partijgenoot tot de orde zou roepen. “Onze belangrijkste vijanden zijn populisme en euroscepticisme. Daar zijn we nu aanbeland. Europa is geen zondebok. Dat is al te makkelijk. Er zijn grenzen die niet kunnen worden overschreden”, zei de Franstalige liberaal boos. Hij kon op luid applaus rekenen van de liberalen én de oppositie.

pro-Europese traditieDe premier floot Magnette impliciet terug. “Als premier hecht ik veel belang aan een constructieve relatie met Europa en de Europese instellingen. Dat is het standpunt van de regering. België heeft een lange pro-Europese traditie en het is in het belang van ons land om dat zo te houden.

Elkeen kan een eigen standpunt hebben, maar Europa blijft onze gemeenschappelijke basis. Bovendien beschermt ons lidmaatschap ons tegen wilde speculaties”, klonk het.

De federale regeringsleider beklemtoonde ook dat de Europese Commissie handelt binnen de bevoegdheden die de lidstaten en het Europees parlement haar toekennen en voegde eraan toe dat de dialoog met Europa optimaal verloopt.

Di Rupo kon niet anders dan afstand nemen van zijn minister en partijgenoot. Binnenskamers zouden niet alleen de voltallige PS maar ook het cdH het eens zijn met de striemende kritiek van Magnette op Europa.

Dewael en Bacquelaine voelden zich gesterkt door het antwoord van Di Rupo, maar de heibel binnen de meerderheid was gesneden brood voor de oppositie. N-VA-fractieleider Jan Jambon wees erop dat een nieuwe regering normaal gezien toch op zijn minst de eerste weken enige cohesie vertoont. Zelfs dat is nu niet het geval, stelde hij vast.

Blunderregering

“Er was al een reeks blunders, de begroting werd fout becijferd, er was de dotatie voor het koningshuis, de loonsverhoging voor de ministers en nu blijkt de regering ook nog een krabbenmand te zijn. Ik dacht dat u de leider was van een Franstalige belastingregering, maar u bent de leider van een Franstalige blunderregering”.

Comical Ali

“De sfeer is goed”, zei Jean-Marie Dedecker (LDD) dan weer met een Franstalig accent. Hij vergeleek Magnette met comical Ali en besloot dat Di Rupo zijn partijgenoot heeft teruggefloten.

Bart De Wever: erg dom en arrogant

Eerder op de dag noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever de uitspraken van minister Magnette ‘erg dom en arrogant.’ “Rehn is de man die onze begroting moet beoordelen”, reageerde De Wever verontwaardigd. “Die in zijn gezicht uitlachen, dat doe je toch niet”.

Volgens De Wever had Rehn bovendien overschot van gelijk om België met de vinger te wijzen. Hij hoopt dan ook “dat Europa de druk op Di Rupo hoog houdt en dat de roep om hervorming zo luidt klinkt dat niemand die nog kan negeren”.

Na de rampzalige communicatie over de lonen van de ministers en de commotie over de dotatie aan de koning moest Di Rupo voor de derde keer in vijf dagen een brandje blussen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content