PS over klimaatakkoord en Schauvliege: 'Een woord is een woord'

28/10/15 om 04:22 - Bijgewerkt om 04:21

"Een woord is een woord. Joke Schauvliege had een mandaat om te onderhandelen over de klimaatinspanningen en heeft een akkoord bereikt met de andere partners, dat moet worden gerespecteerd."

PS over klimaatakkoord en Schauvliege: 'Een woord is een woord'

Jean-Claude Marcourt (centraal) in Vancouver, in gezelschap van onder meer prinses Astrid, Pieter De Crem en Didier Reynders © BELGA

Dat zegt Waals viceminister-president Jean-Claude Marcourt (PS), die zoals de Vlaamse minister-president Bourgeois op economische missie is in Canada, in een reactie op de N-VA-kritiek op het akkoord.

De drie Vlaamse partijen zijn het niet eens over het klimaatakkoord dat bevoegd minister Joke Schauvliege heeft onderhandeld met de andere deelstaten en het federale niveau. Volgens N-VA is Schauvliege haar mandaat te buiten gegaan. Ook Open VLD heeft bedenkingen. CD&V betwist echter dat het klimaatakkoord nadelig zou zijn voor Vlaanderen.

"Je kan elk akkoord tot in het oneindige bekritiseren, maar eenmaal het gesloten is, moet je het respecteren", vindt Jean-Claude Marcourt. Het is volgens de minister nu aan de Vlaamse regering om de plooien tussen de partijen glad te strijken. "Maar Joke Schauvliege had een mandaat", stelt hij. "We mogen België niet in gebreke laten stellen".

Marcourt heeft naar eigen zeggen evenwel geen intentie om het onderwerp ter sprake te brengen tijdens de economische missie die hij met onder meer Didier Reynders (MR) en Geert Bourgeois (N-VA) voert.

(Belga/RR)

Onze partners