Prins Laurent in opspraak rond Libisch conflict

07/04/11 om 08:23 - Bijgewerkt om 08:23

Zonder medeweten van de regering of het paleis organiseerde hij vorige week een ontmoeting met een Libische diplomaat die tegen het regime van Khaddafi is.

Prins Laurent komt alweer in opspraak. Zonder medeweten van de regering of het koninklijk paleis organiseerde hij vorige week een ontmoeting met een Libische diplomaat die tegen het regime van Muammar Khaddafi is. Dat meldt La Libre Belgique (LLB) donderdag. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) bevestigt dat prins Laurent sprak met "een persoon die werkt op Libische ambassade".

Parallelle diplomatie
Het lijkt er dus op dat de prins aan parallelle diplomatie doet, onder meer door vanuit België de rebellen te steunen die vijandig staan tegenover het regime van Khaddafi.

Zo organiseerde hij volgens LLB vorige week in Brussel een ontmoeting om de zaak te bepleiten van Libische diplomaten die op de ambassade in Brussel werken, maar die de ambassadeur, die trouw blijft aan Khaddafi, willen omverwerpen. Volgens de krant is het paleis noch de regering hiervan op de hoogte.

De krant wijst er op dat prins Laurent enkele jaren geleden nog in het andere kamp stond. Toen had hij contacten met het regime, onder meer voor een project om de opmars van de woestijn een halt toe te roepen en een ander rond de bouw van een petroleumraffinaderij. Het project zou naar verluidt een complete flop zijn.

"Gevaarlijk"Open VLD-Kamerfractieleider Herman De Croo vindt de parallelle diplomatieke contacten van Laurent "bijzonder gevaarlijk". De minister van Staat wist op voorhand van Laurents reisplannen naar Congo, maar was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de contacten waarvan LLB melding maakt.

"Ik vind het bijzonder gevaarlijk om met mensen van wie je niet weet tot welk kamp ze behoren, contact te leggen", zei hij donderdagochtend op Radio 1.

De Croo rekent nu op het aangekondigde gesprek tussen prins Laurent en premier Yves Leterme over wat kan en niet kan voor de prins. "Je moet met de prinsen klare wijn schenken, zeker met prins Laurent. Als hij zich niet aan de toekomstige regels zou houden, moet hij dit ook voelen."

De voorbije dagen woedde de discussie over het al dan niet behouden van en voorwaarden stellen voor de dotatie van de prins. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners