Politieactie in Brussel afgelopen: verdachte blijkt student 'die wifi-straling in stad onderzocht'

20/07/16 om 13:43 - Bijgewerkt om 18:45

De grootscheepse en langdurige politieactie in het centrum van Brussel is beëindigd. De persoon die zich verdacht maakte met een lange winterjas waar draden onderuit kwamen, blijkt een jongeman te zijn die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is.

Politieactie in Brussel afgelopen: verdachte blijkt student 'die wifi-straling in stad onderzocht'

Zijn spullen bleken dus niet explosief, maar de jongeman gedroeg zich tijdens de politie-interventie wel abnormaal, waardoor de operatie langer duurde. 'In deze tijden is het niet verwonderlijk dat zijn gedrag als verdacht wordt beschouwd en we konden daarom geen enkel risico nemen', zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere.

De omgeving van het Muntplein is weer vrijgegeven, de jongeman is door de politie meegenomen voor verhoor.

Verdacht

Het was een bewakingsagent van een privébeveiligingsfirma die de politie verwittigde nadat verschillende winkeliers in de Koninginnegalerij zijn aandacht op de man gevestigd hadden. Die droeg een dikke winterjas en draaide al een hele tijd rond in de galerij.

De bewakingsagent volgde de man enige tijd en verwittigde de politie. Toen die aankwam, hielden de agenten de man onder schot, maar die gedroeg zich volgens de politie verdacht en gaf weinig of geen uitleg.

De hele omgeving van de Greepstraat en het Muntplein werd daarop afgesloten en zowel de speciale interventie-eenheden van de federale politie als DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, werden opgeroepen, terwijl de politie de man ter plaatse hield. De ontmijners stuurden een robot op de man af, waarna bleek dat diens lichaam bedekt was met metalen platen en ander materiaal, dat mogelijk explosief was.

Die hele operatie duurde uren, maar rond 17.30 uur kwam het bericht dat de politie-actie afgelopen was. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners