Peeters waarschuwt voor N-VA: 'Geen regering nodig die eerst een jaar moet studeren'

22/04/14 om 05:32 - Bijgewerkt om 07:13

Vlaanderen moet op zijn hoede zijn voor een regering onder leiding van de N-VA, waarschuwt minister-president Kris Peeters. De Wever, Homans & co. zijn niet klaar voor het grote werk, vindt hij. "Wij zijn nu heel duidelijk: CD&V wil de leiding van die Vlaamse regering."

Peeters waarschuwt voor N-VA: 'Geen regering nodig die eerst een jaar moet studeren'

Kris Peeters © BELGA

'De Vlamingen kunnen zich geen regering permitteren die eerst een jaar tijd nodig heeft om te studeren. Dan geraakt de zesde staatshervorming in het slop'. Met die woorden waarschuwt uittredend minister-president Kris Peeters (CD&V) in een interview met De Morgen voor een Vlaamse regering met N-VA aan het roer.

Snel handelen

In het interview wijst Peeters erop dat de nieuwe bevoegdheden voor Vlaanderen op 1 januari 2015 al moeten omgezet worden in beleid. 'Dat is verschrikkelijk vroeg dag als je nog niet weet wat je er precies mee aan wilt. En of je het wel wilt', aldus Peeters.

De grootste zorg van het CD&V-boegbeeld is dat 'de Vlaming zich achteraf zal afvragen of al die bevoegdheden niet beter federaal waren gebleven'. 'Als je dat wil voorkomen, moet je zeer snel kunnen handelen.'

Volgens De Morgen lijdt het voor Peeters geen twijfel dat de zesde staatshervorming zal mislukken als N-VA de minister-president levert. De partij van Bart De Wever zat niet mee rond de tafel toen de staatshervorming werd onderhandeld.

Liesbeth Homans wil minister-president worden

De Wever bevestigde het voorbije weekend dat zijn partij het minister-presidentschap wil opeisen als N-VA de grootste partij wordt. Volgens de kranten werd de voorbije dagen nog duidelijker dat Liesbeth Homans in de frontlinie staat om die regering te leiden.

Lees daarover het stuk dat Liesbeth Homans exclusief voor Knack.be schreef: 'Waarom ik mijn verantwoodelijkheid wil opnemen'

Donderdag had CD&V-voorzitter Wouter Beke nog laten verstaan dat zijn partij de ambitie heeft om de Vlaamse regering te leiden na de verkiezingen. Ook Peeters toont zich strijdvaardig. Hij wil zich niet vastpinnen op een percentage dat nodig is om de leiding op te eisen. 'Dat is een zinloze discussie. Wij zijn nu heel duidelijk: CD&V wil de leiding van die Vlaamse regering. Wij willen de grootste zijn in Vlaanderen.' (Belga/TV)

Onze partners