Peeters tikt N-VA-ministers op de vingers

07/07/10 om 13:09 - Bijgewerkt om 13:09

De minister-president noemt het tijdelijk ontslag van Geert Bourgeois en Philippe Muyters om om in Kamer en Senaat de eed af te leggen een spijtige zaak.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemt het tijdelijk ontslag van de N-VA-ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters uit zijn regering een spijtige zaak.

Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement voorafgaand aan hun nieuwe eedaflegging.

Bourgeois en Muyters lieten zich opnieuw benoemen tot minister nadat ze even ontslag hadden genomen om dinsdag in respectievelijk Kamer en Senaat de eed af te leggen. Ze lieten hun zetel echter onmiddellijk over aan hun opvolgers.

In zijn repliek op het debat noemde Peeters de 'carrousel' een spijtige zaak ' voor dit parlement en voor de politiek in het algemeen'. 'De geloofwaardigheid van de politiek lijdt hieronder, dus wij allemaal', aldus de minister-president.

Peeters zei dat er een einde moet komen aan dergelijke zaken, maar betreurde dat voor een wetgevend initiatief naar de federale overheid moet worden verwezen.

'De grond van de zaak is dat we dit in de eerste plaats zelf moeten kunnen regelen. Die institutionele autonomie moeten we heel dringend hebben', aldus de minister-president. Hij wil dat er dringend actie wordt ondernomen om te voorkomen dat er opnieuw een carrousel komt.

Na het debat volgde de eedaflagging van Bourgeois en Muyters. Zoals ze dinsdag hadden aangekondigd verlieten de oppositiepartijen Open VLD, Lijst Dedecker, Groen! en Vlaams Belang uit protest het halfrond.

Onze partners