Pedofiele pater verhoord door politie

13/09/10 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

De man wordt verdacht van pedofiele feiten in Canada, maar het gerecht wacht op meer informatie.

De Vlaamse pater Eric Dejaeger, die verdacht wordt van pedofilie, is maandag op eigen verzoek verhoord door de Leuvense politie. Hij is voorlopig niet aangehouden. Het gerecht wacht op informatie uit Canada.

Dejaeger heeft verschillende kinderen misbruikt toen hij als missionaris in Canada werkte. In 1990 werd hij daarvoor veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan hij maar anderhalf jaar moest uitzitten.

In 1995 werden er nieuwe klachten tegen hem geuit. Daarop vluchtte Dejaeger het land uit en dook hij onder. Hij verblijft momenteel bij de paters Oblaten in Blanden, bij Leuven.

Canada vroeg enkele maanden geleden aan België om Dejaeger uit te leveren. Het gerecht van Leuven vroeg daarop aan de Canadese overheid een officieel uitleveringsverzoek. Zonder een dergelijk verzoek kan het gerecht hem immers niet aanhouden.

Dejager nam maandag telefonisch contact op met het Leuvens parket en werd daarna verhoord door de lokale politie. Maar omdat er nog steeds geen uitleveringsverzoek is werd de man bij gebrek aan juridische grond niet aangehouden, aldus het parket. Het wacht nog steeds op een antwoord uit Canada.

Onze partners