Paul Magnette: "Bart De Wever zal op federaal niveau nooit besturen"

02/02/13 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

In zijn eerste interview als PS-voorzitter haalt Paul Magnette fors uit naar Bart De Wever. "Nationalisme gaat over egoïsme, over terugplooien op zichzelf, over het systematisch zoeken naar een zondebok. Dat is de kern van de ideologie van Bart De Wever", zegt hij in De Morgen.

Paul Magnette: "Bart De Wever zal op federaal niveau nooit besturen"

© Image Globe

Kersvers PS-voorzitter Paul Magnette maakt meteen duidelijk dat hij de debatten met Bart De Wever niet uit de weg zal gaan, al wil hij niet voortdurend polemiseren. "NVA'ers provoceren in de hoop dat je reageert. Ik wil niet in die val trappen, maar bepaalde zaken kan je niet zomaar laten passeren." Magnette schildert de argumenten van N-VA af als cafépraat. "Het klinkt goed, maar het houdt geen steek".

Laurette Onkelinx heeft De Wever al gevaarlijk genoemd. Magnette treedt haar daarin bij: "Voor iedereen die een federaal land en een sociale zekerheid wil behouden, is Bart De Wever gevaarlijk".

Op federaal niveau gaat De Wever "nooit besturen, want het is geen geheim dat de N-VA het einde van België wil", denkt de PS-voorzitter. En in Antwerpen zal hij "gewoon wat symbolische zaken veranderen".

Franstaligen kunnen maar beter niet op de socialisten stemmen, want dat zal de N-VA alleen maar sterker maken, zei de MR onlangs. Magnette is het daar niet mee eens: "Dat is precies wat de N-VA wil: het beleid van de federale regering beïnvloeden zonder in die regering te stappen. Moeten wij dan uit angst voor N-VA hun programma uitvoeren?"

Onze partners