Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

24/07/14 om 09:42 - Bijgewerkt om 11:48

'Op12 is géén noodkanaal, maar een kanaal waar nood aan is'

De mogelijkheden voor een jongerenaanbod op de VRT zijn nog niet op. Ze beginnen pas, schrijft Tine Van Kerkhoven aan de nieuwbakken Vlaams minister van Media. 'Op12 is géén noodkanaal, maar een kanaal waar nood aan is'

Geachte nieuwbakken minister van Media (u bij naam noemen kan helaas nog niet)

Vannacht sliep ik niet goed, ik woelde. Mijn ogen op half zeven, mijn hoofd bij Op12. Hoe tropisch warm de voorbije dagen ook waren, hoeveel nieuwe (mini-)sterren er vannacht ook zijn verschenen, mijn hemel kleurde nìet blauw... want vannacht stond er in de sterren geschreven: 'Het derde kanaal van de VRT wordt een noodkanaal.' Ik hoop dat u, als nieuwe minister van Media, daar toch nog een paar nachten over moet slapen, want Op12 is géén 'noodkanaal', maar een kanaal waar nood aan is.

Bijna nacht op nacht een jaar geleden, sliep ik wél goed. Want ik liet me -voor mijn masterscriptie als cultureel agoog- inspireren en bedwelmen, door de verhalen van een hele boel jongeren. Bijna dag op dag een jaar geleden polste ik de verwachtingen van jongeren over de culturele invulling van het nieuwe jongerenaanbod van de VRT. En vooral hoe ze zélf aan dit nieuwe aanbod willen participeren of hier deel van uit willen maken.

Met het startproject van Op12, 'Krijg Carte Blanche', kregen al enkele jongeren een wit blad voorgeschoteld, om te durven, te proberen. Maar er zijn nòg jongeren in Vlaanderen! Laat deze jongeren geen blauwtje lopen, en geef hen de kans om nog aan hun trekken te komen, op of bij het derde net van de VRT. Want als de nood het hoogst is...

Jongeren vertelden me dat ze vooral geïnspireerd willen worden, door Op12. Met authentieke verhalen en beelden als basis. Jongeren willen aansluiting vinden bij de getoonde content en willen hier zelf deel vanuit (kunnen) maken en zelf kunnen inspireren. Jongeren willen deze verhalen ook delen mét elkaar. Als jongeren die authenticiteit ervaren, die ze zo hoog in het vaandel dragen, worden ze geïnspireerd en blijven ze plakken bij een derde net, dan vinden ze aansluiting en gaan ze dit verder delen, met elkaar en met alle jongeren. En kregen alle jongeren in Vlaanderen daar tot dusver al de kans toe?

Op12 moet daarom blijvend kansen krijgen om te inspireren, te verbeelden, te verwonderen. Blijf in jongeren geloven, beste nieuwbakken minister van media, blijf in Op12 geloven en vooral: laat u verbazen. De mogelijkheden voor een jongerenaanbod op de VRT zijn nog niet op. Ze beginnen pas!

Vannacht speelde er zich in mijn hoofd wellicht enkel een boze droom af. Toch?

Tine Van Kerkhoven is cultureel agoog

Lees meer over:

Onze partners