Bianca Debaets (CD&V)
Bianca Debaets (CD&V)
Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid, Gelijke Kansen en Dierenwelzijn
Opinie

12/09/16 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:27

Onverdoofd slachten: 'We moeten durven gaan voor het compromis'

'In plaats van op een clash of civilizations aan te sturen, moeten we ophouden met de extremisten aan beide kanten te voeden', reageert Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) op een opiniestuk van Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA).

Onverdoofd slachten: 'We moeten durven gaan voor het compromis'

© Belga

Het politiek seizoen is terug op gang gekomen maar Brussels parlementslidLiesbeth Dhaene (N-VA) zit blijkbaar met haar hoofd nog steeds in vakantiemodus. Het valt anders moeilijk te verklaren waarom ze voor haar opiniestuk in zoveel onjuistheden vervalt en de recente updates van haar eigen partij gemist heeft.

Ten eerste: Brussel, hoofdstad van het onverdoofd slachten? Momenteel zijn er 655 inschrijvingen voor het modulair slachthuis in Brussel. In Antwerpen heeft men op het laatste nippertje een vergunning afgeleverd voor een erkend slachthuis waar men van plan is 1.100 schapen onverdoofd te slachten. Drie dagen later zal het weer sluiten.

Tijdelijk en erkend? Het verschil is relatief. Hoort u mij intussen oreren dat Antwerpen de hoofdstad van het onverdoofd slachten is? Bij de rondvraag in de slachthuizen van Vlaanderen bleek dat 94% van de schapen en 48% van de kalveren onverdoofd geslacht worden: moeten we Vlaanderen dan hét gewest voor onverdoofd slachten noemen?

Delen

Onverdoofd slachten: 'We moeten durven gaan voor het compromis'

Ten tweede: het Brussels parlementslid pleit tegen de aanpak van overleg en onderhandelen. Nochtans heeft gewaardeerd collega Vlaams minister Ben Weyts zelf een onderhandelaar aangesteld om gesprekken met de moslim- en joodse gemeenschap aan te gaan om een compromis te kunnen vinden. Piet Vanthemsche heeft intussen een mandaat tot mei 2017. Het siert de minister dat hij, na enig overtuigingswerk, mee naar een oplossing wil zoeken. De groeiende bewustwording - en bijvoorbeeld de pleidooien van imam Brahim Laytouss in Gent voor verdoving - zijn daarin hoopgevend.

Probleem verplaatsen

Ten derde: ook als een totaalverbod juridisch mogelijk is in België, zullen sommige joden en moslims nog steeds kosjer en halal vlees willen importeren dat onverdoofd geslacht is, en dan hebben we in de realiteit weinig veranderd voor het dierenleed dat onverdoofd slachten veroorzaakt. Als we concreet mensen hier kunnen overtuigen dat verdoving beter is, dan pas hebben we een verschil gemaakt. Als je niet ten gronde werkt, verplaats je alleen maar het probleem.

In plaats van op een clash of civilizations aan te sturen, moeten we ophouden met de extremisten aan beide kanten te voeden: enerzijds heb je ISLAM die suggereert dat je thuis mag slachten, en anderzijds de xenofobe militanten voor wie dit onderwerp gewoon een excuus om de meest gortige praat te verkopen. De harde en moeilijke waarheid is dat we moeten durven pleiten voor een gezond compromis, waar verdoving en respect voor het dier te combineren valt met het ritueel.

Onze partners