‘Nota-Di Rupo is hypocriet’ (Karel Van Eetvelt)

© ImageGlobe

De voorstellen van formateur Elio Di Rupo dringen de loodzware loonlasten voor de bedrijven niet terug. Integendeel zelfs, meent Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

‘De aanslepende formatie heeft onmiskenbaar effecten op de economie. Ondernemers aarzelen om te investeren. Dat verklaart mee de terugval van de groei’, zegt Karel Van Eetvelt. De gedelegeerd bestuurder van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) is deze week in Knack zeer kritisch voor de onderhandelingsnota van formateur Elio Di Rupo (PS)

Van Eetvelt: ‘De politici kunnen de beslissingen niet straffeloos voor zich uit blijven schuiven. Op weg naar een begrotingsevenwicht in 2015 moet voor volgend jaar minstens 5 miljard euro gevonden worden. Het is de laatste kans om met structurele maatregelen uit te pakken, budgettair en zeker ook sociaaleconomisch. Het vergt politieke moed om dat aan de bevolking uit te leggen. De nota van Di Rupo getuigt helaas niet van die moed.’

Waarom niet?

Van Eetvelt: De Europese Commissie vraagt dat België de begrotingsinspanning voor 2012 hoofdzakelijk aan de uitgavenzijde levert omdat de belastingdruk – vooral die op arbeid – al zeer hoog is in vergelijking met andere EU-landen. Maar de voorstellen van Di Rupo bevatten helemaal geen besparingen. De uitgavengroei in de ziekteverzekering zou van 4,5 naar 2 procent worden teruggebracht, maar de uitgespaarde middelen zullen dienen om een loonsverhoging in de zorgsector en tekorten in andere takken van de sociale zekerheid te financieren. En over een afslanking van het overheidsapparaat rept Di Rupo met geen woord.

De N-VA voorspelt ‘een tsunami van nieuwe belastingen’.

Van Eetvelt: Zo scherp zou ik het niet formuleren, maar het is juist dat er alleen maar extra belastingen worden voorgesteld. De notionele-interestaftrek bijvoorbeeld blijft in de nota-Di Rupo gunstiger voor kmo’s dan voor grote ondernemingen, maar gaat globaal omlaag. Dat is dus een belastingverhoging. De vrijstelling voor meerwaarden verdwijnt voor aandelen die tussen de één en de acht jaar verkocht worden. In de praktijk raakt dat vooral familiale bedrijven. De heffing op de liquidatiebonussen voor kmo’s wordt eveneens verdubbeld, en parafiscaal krijgen ze het extra te verduren omdat Di Rupo een eis van de socialistische vakbond ABVV over een hoger brutominimumloon heeft overgenomen. Zijn nota is hypocriet. Voor onze economie zou het voornamelijk van de kmo’s moeten komen. Maar als puntje bij paaltje komt, worden ze alleen maar meer belast.

Van alle Europese aanbevelingen heeft Di Rupo er maar één overgenomen. Door in de handels- en distributiesector onder meer de openingsuren te versoepelen, wil hij iets doen aan de prijzen voor consumptiegoederen. Door de hoge loonlasten zijn die in ons land hoger dan elders. De formateur mag me dan ook altijd eens komen vertellen hoe de prijzen kunnen verlagen als hij de lasten nog verhoogt. Die contradictie is een regelrechte oproep om meer in het zwart te werken.’ (PAM)

Het volledige interview met Karel Van Eetvelt kunt u lezen in Knack deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content