Nog geen doorbraak in Hasselt, Claes hekelt interne beschadigingsoperatie: 'Achterbaks, liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen'

07/09/16 om 16:03 - Bijgewerkt op 08/09/16 om 10:48

Sinds deze nacht zit SP.A-voorzitter John Crombez in vergadering met de Hasseltse CD&V over de problemen in het Hasseltse gemeentebestuur. Vraag is of burgemeester Hilde Claes kan aanblijven. Zijzelf vindt alvast van wel.

Nog geen doorbraak in Hasselt, Claes hekelt interne beschadigingsoperatie: 'Achterbaks, liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen'

© Belga

Na hevige kritiek van de oppositie op burgemeester Hilde Claes, pakte die laatste erg verrassend uit met een aanval op haar eigen partijgenoten Rob Beenders en Valerie Del Re. De breuk met kartelpartner Groen die daarop volgde, maakte de situatie niet eenvoudiger. Groen en SP.A vormen niet langer een kartel in Hasselt.

SP.A-voorzitter John Crombez kwam per direct naar Hasselt om de brokken te lijmen. Hoewel geen van de partijen commentaar wou geven, was er van een verzoening geen sprake. Crombez verliet samen met Beenders en Del Re de gesprekstafel.

De nachtelijke vergaderingen over het dispuut, hebben de politieke agenda in de Limburgse hoofdstad danig in de war gestuurd. Zowel de lokale afdelingsvergadering van SP.A-Hasselt als het beraad met het schepencollege werden uitgesteld tot het verdict over de interne strijd is gecommuniceerd.

Het is nu afwachten of alle teerlingen geworpen zijn en wie volgens de afspraak het verdict kenbaar mag maken.

Gesjoemel

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (Helemaal Hasselt, een kartel van SP.A en Groen) werd de afgelopen dagen bedolven onder kritiek van de oppositie (N-VA, Open VLD en Vlaams Belang) en de coalitiepartner (CD&V), en dit zowel over het gebruik van stedelijke infokanalen om reclame te maken voor haar feest, als op de toewijzing van een overheidsopdracht aan het reclamebureau van de echtgenoot van haar kabinetschef.

In een reactie stelt Hilde Claes dat er in beide dossiers geen vuiltje aan de lucht is, en dat ze in alle openheid de gevolgde procedures en communicatie wil voorleggen. Daarover ondervraagd op TV Limburg, haalde de Hasseltse burgemeester echter zwaar uit naar haar partijgenoot en voormalige rechterhand in het schepencollege Rob Beenders, die vandaag Vlaams Parlementslid is.

Claes verwijt hem en ook de huidige schepen van Financiën, Valerie Del Re, dat ze een interne beschadigingsoperatie tegen haar voeren. "In mijn ogen hoor ik geen opmerkingen of commentaar, maar achter de rug stappen ze wel met hun misnoegdheid naar de media. Ik vind dat achterbaks, liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen", aldus Hilde Claes.

Ze vroeg meteen om een partijraad samen te roepen waarop het conflict moest worden uitgepraat.

Delen

Ik dacht eerst dat het een grap met een verborgen camera was... Waarom de burgemeester zo uithaalt, is mij een raadsel.

Rob Beenders

Intussen begrijpen schepen van Financiën en Jeugd Valerie Del Re en voormalig schepen en Vlaams Parlementslid Rob Beenders totaal niet wat de burgemeester bezield heeft. "Ik viel compleet van mijn stoel", zegt Rob Beenders.

"Ik dacht eerst dat het een grap met een verborgen camera was... Waarom de burgemeester zo uithaalt, is mij een raadsel. Mijn reactie op de vermeende belangenvermenging, zoals woensdag gepubliceerd in Het Belang van Limburg, is met haar en haar kabinet doorgesproken. Dat kan dus niet het probleem zijn. Ik hoop tijdens de partijvergadering meer duidelijkheid te krijgen over de beweegredenen van Hilde Claes. Ik weet echt niet waar ze naartoe wil. Ik hoop van harte dat het een open en positief gesprek wordt waarbij eventuele misverstanden kunnen uitgeklaard worden."

Groen zet kartel on hold

In Hasselt bestuurt SP.A in een kartel met Groen onder de naam 'Helemaal Hasselt'. Het kartel zit samen in een coalitie met CD&V. Groen partij laat nu weten dat ze de samenwerking voorlopig stopzet.

'Groen Hasselt reageert verbijsterd op de verklaringen van de Hasseltse burgemeester op TV Limburg van deze middag", klinkt het in een persbericht. "Groen Hasselt ervaart een discrepantie tussen de verklaringen van de burgemeester op TV Limburg over het dossier inzake de aanbesteding en deze die op het schepencollege daarover gegeven zijn. Het is op basis van deze laatste dat er een unanieme beslissing is genomen."

De Standaard schreef dat SP.A-voorzitter John Crombez al een half jaar in de weer is om een oplossing te vinden voor de situatie in Hasselt. Er zou binnen de eigen partij veel onvrede zijn over de manier waarop Claes bestuurt. Ook coalitiepartner CD&V zou al heel wat vragen hebben over het functioneren van de burgemeester.

'Wij gaan niet doen alsof er niets gebeurd is', zei CD&V-fractieleider Ivo Belet in Terzake. 'Er moeten zaken veranderen. Het moet duidelijk zijn dat de stad op een goede manier bestuurd wordt. Anders gaan we besluiten trekken.'

Crisis stond in de sterren geschreven

Volgens minister van Defensie en N-VA-fractieleider in Hasselt Steven Vandeput stond de crisis binnen de Hasseltse coalitie in de sterren geschreven. "We stellen vast dat gebeurt wat we verwacht hadden. Deze bijeengedwongen coalitie komt zichzelf tegen", aldus Vandeput in De Ochtend op Radio 1. Vandeput hoopt dat er snel duidelijkheid komt en zegt dat zijn partij, die in Hasselt in de oppositie zit, bereid is "bij te dragen aan goed bestuur" in Hasselt.

Dat er al gefluisterd wordt dat N-VA overlegt met CD&V om het roer over te nemen, is volgens Vandeput "normaal". "Maar wij bereiden ons nu voor op de volgende gemeenteraad".

(Belga/JH/TE)

Onze partners