NMBS geeft 'geen commentaar' op onverklaarbare schulden van 225 miljoen euro

26/02/14 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

De NMBS geeft geen commentaar op het verhaal dat er sinds 2009 voor 225 miljoen euro 'onverklaarbare schulden' gemaakt zijn. De spoorwegmaatschappij betreurt dat een werkdocument gelekt werd.

NMBS geeft 'geen commentaar' op onverklaarbare schulden van 225 miljoen euro

Jo Cornu © Belga

De NMBS geeft geen commentaar op het verhaal in De Tijd dat er sinds 2009 voor 225 miljoen euro 'onverklaarbare schulden' gemaakt zijn. De spoorwegmaatschappij betreurt dat een werkdocument gelekt werd, zo klinkt het in een korte mededeling.

'De NMBS betreurt ten zeerste dat een werkdocument dat werd voorgelegd aan het auditcomité, werd gelekt aan de pers. De NMBS wenst hierop dan ook geen commentaar te leveren en zal de jaarrekeningen 2013 bekendmaken zodra deze door het auditcomité en de raad van bestuur zijn goedgekeurd', luidt het in een korte mededeling.

De spoorwegmaatschappij wijst er daarbij op dat ze sinds 1 januari in de huidige vorm bestaat - de drieledige spoorstructuur werd herleid naar twee entiteiten, met de NMBS en de spoornetbeheerder Infrabel. De onderneming buigt zich, samen met de revisoren, momenteel over 'drie belangrijke dossiers'.

Het gaat om de afsluiting van de jaarrekeningen 2013 van de voormalige NMBS en NMBS-Holding en ook het opstellen van de openingsbalans voor de nieuwe NMBS. 'Daarbij wordt ook een vergelijking gemaakt met de hypotheses die werden gehanteerd half 2013 in het kader van de hervorming van de Belgische spoorwegen.' Een derde element is de opmaak van het budget 2014.

Rekeningen opgesmukt

Volgens een eerste onderzoek zijn de rekeningen jarenlang opgesmukt. Ook werden achterstallige vorderingen, zoals onbetaalde boetes van reizigers, systematisch te hoog ingeschat. Door die inkomsten kunstmatig op te blazen, zijn volgens NMBS-kringen de resultaten sinds 2009 voor 123 miljoen euro opgesmukt.

Daarnaast is het zoeken naar een verklaring voor een gecumuleerde schuld van 102 miljoen euro. Voor 2013 gaat het om 38 miljoen euro onverklaarbare schulden. Het auditcomité gaf de bedrijfsrevisoren de opdracht de zaak uit te zoeken. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners