Nieuwe gemeentebesturen uit de startblokken

02/01/13 om 19:57 - Bijgewerkt om 19:57

In de gemeenten vinden de eerste zittingen van de gemeenteraden plaats. Bijna alle Vlaamse gemeenten hebben een nieuwe gemeenteraad en schepencollege.

Nieuwe gemeentebesturen uit de startblokken

© Belga

Op de valreep legde de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) luttele uren voor de installatievergadering zijn eed af bij Oost-Vlaams gouverneur André Denys. Termont was tussen Kerst en Nieuwjaar op vakantie. Vier van de 65 Oost-Vlaamse burgemeesters zijn nu nog niet benoemd.

Belang van nieuwe gemeentebesturen
In een mededeling stelt Vlaams minister-president Kris Peeters dat "de Vlaamse regering een volwaardige partner wil zijn van deze nieuwe besturen." "De lokale besturen staan het dichtst bij de burger, hun belang kan niet worden onderschat", aldus Peeters.

"Samen met de collega's in de Vlaamse regering, elk op hun terrein, en minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois in het bijzonder, blijf ik werken aan een volwaardig partnerschap tussen Vlaanderen en het lokale niveau."

Peeters wijst er voorts op dat met de interne staatshervorming de bevoegdheden van de lokale besturen werden versterkt en de administratieve lasten verlaagd.

Winkelen in Vlaanderen

"Ook vanuit mijn bevoegdheid voor economie, zal ik met de lokale besturen blijven samenwerken om de lokale economie te ondersteunen", besluit Peeters. "De goedkeuring van het plan 'Winkelen in Vlaanderen 2.0' op 21 december 2012, voorziet heel wat nieuwe maatregelen om het winkelbeleid in de steden en gemeenten te versterken." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners