N-VA wil ‘Vlaamse justitie in 21e eeuw krijgen’

© Belga

N-VA heeft een tienpuntenplan voorgesteld waarmee de partij de ‘Vlaamse justitie met een propere lei wil laten beginnen’.

Eenheidsrechtbanken, extra gevangenissen, informatisering, efficiënt management, snelrecht en jeugdsanctierecht vanaf twaalf jaar. Dat en meer staat in het tienpuntenplan waarmee N-VA de Belgische justitie de 21ste eeuw in wil krijgen. Of toch de Vlaamse, want enkel door justitie over te hevelen naar de deelstaten kan echt met een propere lei begonnen worden, klonk het bij de voorstelling.

Justitie valt nog het best te vergelijken met het Brusselse justitiepaleis, vindt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Al dertig jaar in de steigers, maar met slechts wat opsmukwerk als resultaat. Ook de plannen van minister Annemie Turtelboom (Open VLD) rond straffeloosheid, het gerechtelijk landschap en de informatisering, krijgen van de partij “nul op drie”.

Op zo’n negen maanden van de verkiezingen komt N-VA dan ook met tien eigen speerpunten. Snelrecht voor eenvoudige zaken moeten leiden tot een geloofwaardig lik-op-stukbeleid, terwijl extra gevangenissen, straffen naargelang de uitvoerbaarheid en jeugdsanctierecht vanaf 12 jaar de straffeloosheid verder moeten tegengaan.

Maar ook begeleiding, integratie en slachtofferbegeleiding verdienen voor senator Karl Vanlouwe bijvoorbeeld meer aandacht.

Eenheidsrechtbanken

Op vlak van organisatie bepleit N-VA eenheidsrechtbanken, wat de werklast zou helpen spreiden en meer specialisatie toelaat. Meteen zou ook komaf worden gemaakt met het huidige “Mexicaanse leger”, door het aantal korpscheffen terug te brengen “van 1 op 8 tot nog 1 op 66 magistraten”, aldus de Vlaams-nationalisten.

En ook een werklastmeting, meer mobiliteit, informatisering en moderne wetgeving duiken op in het verlanglijstje. Volgens N-VA is de Franstalige visie op justitie echter compleet tegengesteld. Overheveling naar de deelstaten is voor de partij dan ook een logische volgende stap richting confederalisme. “In de zesde staatshervorming zit dat niet, maar we zullen zien wat er volgend jaar zal gebeuren”, aldus nog Vanlouwe en Van Vaerenbergh. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content