N-VA: 'SP.A stelt zich in regering deloyaal op'

30/06/12 om 07:22 - Bijgewerkt om 07:22

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft zwaar uitgehaald naar coalitiepartner N-VA. Volgens Bart De Wever slaat hij de bal mis.

N-VA: 'SP.A stelt zich in regering deloyaal op'

© Belga

"Het probleem van de Vlaamse regering is dat ze wordt gesaboteerd. En voor alle duidelijkheid, dat is niet door wat de SP.A doet." Met die woorden haalt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in een interview met De Tijd zwaar uit naar coalitiepartner N-VA. "Wanneer je een regering gebruikt als een instrument om één of twee partners te laten verliezen, dan werkt een regering nooit". Als de regering goed zou draaien daarentegen, dan "winnen alle leden van die regering. Dan kan je verkiezingen winnen."

Bazooka

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever een bazooka bovenhaalde om de hervormingsplannen van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) af te schieten, ziet Tobback als een keerpunt. Dat was volgens hem van een heel andere orde dan wat er gebeurde in het Uplace-dossier, waar SP.A-viceminister-president Ingrid Lieten het fiat van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) voor het winkelcomplex "onbegrijpelijk" noemde.

"Als het dan gaat over het niet correct omgaan met de regering, denk ik dat de aanval op de hervormingsplannen voor het onderwijs - die in het regeerakkoord staan en de voorbije twee jaar zijn besproken in het parlement - heel wat verder gaat dan de spontane opwelling van Ingrid Lieten", aldus de SP.A-voorzitter.

Bruno Tobback laat nog weten dat hij niet hetzelfde wil gaan doen als de N-VA. "We hebben nog nooit iets gedaan met de bedoeling een andere regeringspartij te saboteren. En we gaan dat ook nu niet doen."

'Net SP.A is deloyaal'

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert scherp op de beschuldiging van Tobback. Volgens hem is het net de SP.A die zich in de regering "deloyaal" opstelt door bochten van 180 graden te maken over dossiers als Oosterweel, de verdeeltaks en Uplace.

"Er is een huizenhoog verschil tussen het als meerderheidspartij communiceren van de eigen onderwijsvisie nadat de bevoegde minister ten persoonlijke titel al meermaals ideeën in de media gelanceerd had zonder voorafgaand overleg binnen de regering, en wat de sp.a al enkele keren gedaan heeft, namelijk het maken van een bocht van 180 graden en door de Vlaamse regering consensueel goedgekeurde besluiten frontaal aanvallen, zoals in de dossiers van de Oosterweelverbinding, de verdelingstaks en Uplace", zo reageert De Wever. "Alleen die laatste houding kun je redelijkerwijze als deloyaal gedrag bestempelen", klinkt het nog.

Toch wil De Wever de zaken niet op de spits drijven. Zo is hij tevreden dat onderwijsminister Smet laat verstaan dat hij de bezorgdheden van de N-VA over de hervormingsplannen deelt. De Wever hoopt dat sp.a-voorzitter Tobback ook zo'n "constructieve houding" zou aannemen. "Laat ons samen opnieuw op een volwassen en constructieve manier de dialoog aangaan over de manier waarop we het Vlaamse onderwijs verder kunnen versterken", besluit De Wever. (Belga/KVDA)

Onze partners