MR wil premier of eurocommissaris: 'Ondenkbaar dat CD&V beide krijgt'

02/09/14 om 11:59 - Bijgewerkt om 12:00

De MR heeft mathematisch recht op de post van premier of van Europees commissaris, vindt Louis Michel. 'We laten ze niet allebei vallen'.

MR wil premier of eurocommissaris: 'Ondenkbaar dat CD&V beide krijgt'

Didier Reynders en Louis Michel © Belga Image

Normaal gezien zouden de Franstalige liberalen aanspraak kunnen maken op de functie van eerste minister. Naast beide posities grijpen, kan in elk geval niet voor Europees parlementslid en gewezen MR-voorzitter Louis Michel.

Crisis vermijden

'Het is de premier of het is de eurocommissaris voor MR. Het is ondenkbaar dat CD&V beide krijgt,' zei Michel aan Bel-RTL. 'De partij heeft minder zetels in het parlement dan de MR.'

'Normaal zou de MR de post van premier moeten hebben. Om vooruit te gaan en het niet tot een crisis te laten komen, kunnen we dat laten vallen, maar niet allebei'.

Beledigd

Terloops bestempelde Michel de uitspraken van ex-vicepremier Joëlle Milquet (CDH) over de mogelijke benoeming van Didier Reynders (MR) tot Europees commissaris als 'beledigend' en niet erg van klasse getuigen. Milquet had verklaard dat MR-voorzitter Charles Michel erg blij zou zijn mocht Reynders naar Europa vertrekken.

'Dat is bovendien fout. Iedereen voelt al lange tijd een erg grote proximiteit tussen Charles en Didier', aldus Louis Michel.

Donderdag

De tijd dringt voor de federale onderhandelaars om een kandidaat-eurocommissaris aan te duiden. Ons land heeft dat als enige EU-lidstaat nog niet gedaan. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, gaf ons land tot vandaag de tijd om één of meerdere namen te geven.

Juncker begint vandaag immers met het zien van de verschillende kandidaat-eurocommissarissen die de regeringen van de lidstaten hebben voorgesteld. De Belgische kandidaat wordt donderdag bij de Luxemburger verwacht.

Vrouw

Er circuleren al een tijdje drie namen: Reynders, Marianne Thyssen (CD&V) en Karel De Gucht (Open VLD). De jongste dagen wordt ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten genoemd. Die piste lijkt weinig waarschijnlijk, ook al dringt Juncker aan op een vrouw.

Thyssen lijkt dus over de beste papieren te beschikken, maar kan het slachtoffer worden van de Belgische formatie, aangezien CD&V het premierschap voor Kris Peeters ambieert. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners