MR wil klassieke tripartite: 'Net na verkiezingen voorgesteld aan PS en CDH'

26/06/14 om 05:13 - Bijgewerkt om 07:15

'Een klassieke tripartite op alle niveaus is altijd ons uitgangspunt geweest', zegt MR-kopstuk Olivier Chastel. 'We hebben het net na de verkiezingen voorgesteld aan PS en CDH. Nu herhalen we onze vraag.'

MR wil klassieke tripartite: 'Net na verkiezingen voorgesteld aan PS en CDH'

Open VLD'er Guy Vanhengel en MR-kopstukken Charles Michel, Olivier Chastel, Louis Michel en Didier Reynders © BELGA

Uittredend minister van Begroting Olivier Chastel zegt dat in een interview met De Morgen. De Franstalige liberalen gooien de klassieke tripartite op federaal niveau weer op tafel, maar willen ook inbreken in de Waalse en Brusselse regering.

'De PS haalt als argument voor een tripartite aan dat alle partijen zetelwinst hebben geboekt. Maar op regionaal niveau, waar wij meer zitjes hebben gehaald, passen de socialisten die logica niet toe. Dat is toch niet ernstig?', zegt Chastel.

De MR past hiermee dezelfde strategie toe als zusterpartij Open VLD: voorzitster Gwendolyn Rutten wil alleen in een federale regering stappen als ze ook in Vlaanderen mee mag regeren.

Het officiële standpunt van de MR is dat de bal in het kamp van de koning ligt, schrijft De Morgen nog.

MR ging wel akkoord met nota van Bart De Wever

Chastel mag dan de klassieke tripartite verdedigen, zijn voorzitter Charles Michel ging snel akkoord om verder te onderhandelen met informateur Bart De Wever over diens informateursnota. De partij sprak van een 'aanvaardbare basis om naar een volgende fase over te gaan' en aan een 'louter socio-economisch' regeerprogramma te werken.

(Belga/TV/SD)

Onze partners