Moet de levenslange celstraf worden afgeschaft? Stel uw vraag aan criminoloog Tom Daems

21/07/17 om 10:00 - Bijgewerkt op 20/10/17 om 16:46

Hebt u een originele en relevante vraag voor criminoloog Tom Daems (KU Leuven)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moet de levenslange celstraf worden afgeschaft? Stel uw vraag aan criminoloog Tom Daems

© Belga

Mail uw naam, adres en vraag voor Tom Daems naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

45 jaar en 38 jaar: zo lang zitten respectievelijk Staf Van Eyken (de vampier van Muizen) en Freddy Horion in de cel. Daarmee breken ze op dit moment het Belgische record. Naast hen zitten vandaag nog 209 andere Belgen levenslang in de cel. Van Eyken en Horion werden geïnterviewd voor het VRT-programma Pano, over hun levenslange celstraf. Horion omschreef die niet als een straf, maar als 'een psychische foltering'. Hij vraagt al jarenlang om voorwaardelijk vrij te komen, maar wordt telkens afgewezen. Van Eyken heeft zich intussen neergelegd bij die realiteit, en wil naar eigen zeggen zelfs niet meer vrijkomen.

De reacties op de reportage waren voorspelbaar: dit soort criminelen hoeven niet te zeuren, ze krijgen hun welverdiende loon. Heel wat mensen zijn zelfs misnoegd over de 'luxe' die in Belgische gevangenissen heerst. Zo werkt Leuven-Centraal, waar Van Eyken verblijft, met een opendeurregime: overdag kunnen gedetineerden vrij in en uit hun cel lopen. Horion zit dan weer in de gevangenis van Hasselt. Als hij niet werkt, zit hij tot 23 uur per dag in een gesloten cel.

Experts beamen dat een lange celstraf een zeer nefaste impact kan hebben op gevangenen. In dat geval wordt gesproken over 'detentieschade', omdat elke vorm van toekomstperspectief wegvalt. Moet de maximumstraf omlaag, naar tien jaar bijvoorbeeld, zodat de kans op succesvolle reïntegratie groter is? En moeten de voorwaarden om vervroegd vrij te komen, die onder voormalig minister van Justitie Annemie Turtelboom verstrengd werden, weer verzwakken?

De bedoeling van een celstraf is tweeledig: de maatschappij beschermen en reïntegratie van de gedetineerde mogelijk maken. Wordt aan dat laatste wel genoeg gewerkt? De wachtlijsten voor psychologische begeleiding zijn zeer lang, waardoor gevangenen vaak niet op tijd geholpen worden. Misschien moeten we het Scandinavische model kopiëren, waar gedetineerden veel meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen, terwijl de recidivecijfers (en de criminaliteit in het algemeen) veel lager liggen.

Tom Daems is als criminoloog verbonden aan de KU Leuven. Hij is onder meer gespecialiseerd in gevangenisbeleid.

.

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info