Minder bestuurders blazen positief bij Bob-campagne

© BELGA

In vergelijking met vorig jaar werden meer bestuurders gecontroleerd maar bliezen minder chauffeurs positief. Zo blijkt na vier weken Bob-campagne. ‘Maar we hebben nog een grote achterstand tegenover onze buurlanden’, meent minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

In vergelijking met vorig jaar werden meer bestuurders gecontroleerd maar bliezen minder chauffeurs positief. Dat is de positieve tussentijdse balans na vier weken Bob-campagne. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en de politie spreken van ‘bemoedigende’ cijfers. Conclusies trekken is nog voorbarig, daarvoor wachten ze tot de Bob-campagne eind januari afgelopen is.

0,8 promille

De lokale en federale politie controleerden tot op heden reeds 146.634 bestuurders op alcohol achter het stuur, tegenover 138.230 vorig jaar. In totaal 4.368 bestuurders bliezen positief (3,0 procent). Vergeleken met de tussentijdse resultaten van de Bob-campagne vorig jaar (3,4 procent) daalde het percentage positieve bestuurders. Het aantal controles daarentegen is met 6 procent gestegen.

Opmerkelijk is dat twee derde van de positieve chauffeurs een alcoholgehalte groter of gelijk aan 0,8 promille had. Veel bestuurders die onder invloed van alcohol rijden, hebben dus stevig gedronken, aldus het BIVV. In Vlaanderen werden tot dusver 99.975 controles uitgevoerd (1.560 testen per 100.000 inwoners) met 2,6 procent positieve testen. In Wallonië vonden 41.262 testen plaats, met 3,7 procent positieve controles. Brussel-Hoofdstad scoort het minst goed, met 4,1 procent positieve gevallen. Daar werden 5.497 bestuurders gecontroleerd of 464 testen per 100.000 inwoners.

‘Grote achterstand’

Van alle provincies werden in Antwerpen de meeste alcoholtesten (36.272) uitgevoerd, gevolgd door Oost-Vlaanderen (21.609), Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Met 1,7 procent positieve bestuurders scoort de provincie Antwerpen ook opmerkelijk beter dan het nationaal gemiddelde. Daarna volgen Limburg (2,2 procent) en Luik (2,4 procent). Henegouwen (4,5 procent) en Waals-Brabant (5,0 procent) torenen dan weer sterk boven dat gemiddelde uit.

Volgens minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) “gaan de resultaten ontegensprekelijk in de goede richting, maar is er geen reden om euforisch te zijn. Want ondanks het succes van de Bob-campagnes blaast nog steeds bijna 1 op de 30 bestuurders positief. Op dat vlak hebben we in vergelijking met onze buurlanden nog een grote achterstand in te halen. Elk verkeersslachtoffer is een slachtoffer te veel”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content