Militairen willen actie voeren tegen verhoging pensioenleeftijd

18/10/16 om 07:33 - Bijgewerkt om 07:33

De militaire vakorganisaties vinden de aanpassing van de pensioenregeling bij Defensie onaanvaardbaar. Ze vinden het tempo waarop dat gebeurt te hoog.

Militairen willen actie voeren tegen verhoging pensioenleeftijd

Archiefbeeld: militairen in Brussel © Belga Image

"De voorstellen bevatten onder meer de verhoging van de pensioenleeftijd vanaf 2018, afschaffing van de bijzondere pensioenberekening (tantièmes) vanaf januari 2019 en de introductie van loopbaanvoorwaarden (lees: minimum aantal jaren dienst) alvorens men met pensioen mag vertrekken", zeggen ACMP, ACOD Defensie, ACV Openbare Diensten en VSOA Defensie weten..

Momenteel gaan de meeste militairen van ambtshalve op 56 jaar met pensioen. Vanaf 2018 wordt de pensioenleeftijd verhoogd tot 57 jaar en vervolgens jaarlijks met 6 maanden opgetrokken om de leeftijd van 63 te bereiken in 2030.

De bonden stellen vast dat militairen die bijvoorbeeld vandaag op 7 jaar of minder van hun pensioen staan, hun nog te presteren diensttijd zien verdubbelen. "Ook voor jonge militairen biedt dit geen enkel perspectief meer op een realistische en attractieve loopbaan gekoppeld aan de aard van het militaire beroep", luidt het.

De vakorganisaties waren, zacht uitgedrukt, niet te spreken over deze maatregel. "We wisten dat ze iets gingen doen maar dit is toch dramatischer dan we verwacht hadden", zegt Edwin Lauwereins van VSOA Defensie. Yves Huwaert van de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP) noemt de verhoging "te brutaal" en "ver voorbij het aanvaardbare".

Respect

De regering toont hiermee volgens de vakorganisaties aan dat zij niet het minste respect betuigt voor de inzet en loyaliteit van onze militairen die zich dag in dag uit inzetten voor de veiligheid van onze samenleving. "Bovendien druisen deze maatregelen in op de ambities van het regeerakkoord en de strategische visie van Defensie: een verjonging van het leger en een aantrekkelijke militaire loopbaan."

"Als vertegenwoordigers van het militair personeel vinden we deze regeringsbeslissingen onaanvaardbaar. We verwachten dat zowel de regering als de minister van Defensie de nodige maatregelen neemt, die een haalbaar pensioenregime voor de militairen voorziet. Als vakorganisaties zullen we er alles aan doen om deze maatregelen terug te schroeven opdat de specificiteit van het militair beroep erkend blijft", luidt het.

De komende dagen en weken voorzien de vakorganisaties gerichte syndicale acties . Militairen mogen evenwel niet staken. (Belga/TE)

Onze partners