Megafraude onbestraft door falen van justitie

20/06/13 om 05:56 - Bijgewerkt om 05:56

Een zware crimineel die de Belgische staatskas voor meer dan 10 miljoen euro heeft opgelicht, krijgt geen celstraf en geen boete.Het gerecht slaagde er niet in om zijn zaak op tijd te behandelen.

Megafraude onbestraft door falen van justitie

© Belga

In een controversieel arrest oordeelt het Brusselse hof van beroep dat de man wel schuldig is aan de miljoenenfraude met btw-carrousels, maar dat het hof hem geen straf kan opleggen door een schrijnend gebrek aan middelen en mensen bij justitie, schrijft De Tijd.

Het duurde vijf jaar om het proces in beroep te behandelen. Volgens het hof is dat geen redelijke termijn. Het is de op een na hoogste rechter van het Brusselse hof van beroep die het arrest heeft geveld.

'Bijzonder pijnlijk'

Het Brusselse parket-generaal reageert volgens De Tijd ongezien woedend. "Dit arrest is bijzonder pijnlijk. We steken massa's tijd in het onderzoeken van financiële criminaliteit, maar het leidt tot niets", zegt Liliane Briers, de woordvoerster van het parket-generaal.

"Dit arrest legt de vinger op de wonde: de vervolging van financiële criminaliteit gebeurt al lang niet meer efficiënt in dit land. Op alle niveaus zijn er tekorten. Hopelijk opent dit arrest de ogen van de beleidsvoerders. Als het zo doorgaat, kunnen we als magistraten onze maatschappelijke taak niet meer vervullen."

Structurele tekorten

Antoon Boyen, de eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep, begrijpt de woede van het parket-generaal. "Natuurlijk is vijf jaar wachten op een arrest veel te lang. Maar hoe vaak heb ik al niet aangeklaagd dat we kampen met structurele tekorten? Herwaardeer de rechters als derde macht in dit land." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners