Meer dan 80 Delhaizewinkels vrijdag gesloten

16/10/14 om 17:55 - Bijgewerkt om 19:10

Meer dan 80 Delhaizevestigingen zullen vrijdag gesloten zijn. De aangekondigde actie wordt zo uitgebreid. Ook de drie depots in Ninove, Zellik en Molenbleek blijven dicht, zegt Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC.

Meer dan 80 Delhaizewinkels vrijdag gesloten

© belga

Meer dan de helft van de 138 winkels in eigen beheer van Delhaize zal vrijdag de deuren niet openen. "We zitten momenteel aan meer dan tachtig bevestigde sluitingen", zo werd vernomen bij de socialistische bediendebond BBTK. "Mogelijk komen er daar nog een aantal bij."

Ook de drie depots van de retailer - in Ninove, Zellik en Molenbeek - blijven dan dicht. Dat zegt Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC.

'Oorlogsverklaring'

Na de ondernemingsraad werd de focus gelegd op het informeren van het personeel, zegt Verleyen. De bonden kregen daar details te horen over de directievoorstellen tot looninlevering. "Een lawine van sociale inleveringen", reageerden de bonden, of nog: "een echte oorlogsverklaring".

Donderdag bleef al een tiental winkels gesloten, net als de depots. Vrijdag zullen de acties zoals aangekondigd uitbreiden. Verleyen spreekt van "tientallen winkels" die gesloten zullen zijn. Een precies aantal wilde ze niet noemen, maar het ziet ernaar uit dat het om meer dan vijftig vestigingen zal gaan.

'Delhaize betreurt onze acties, wij hun plan'

Delhaize heeft volgens Verleyen nog geen contact opgenomen om rond de tafel te gaan zitten, zoals de directie zelf eerder zei. "Delhaize betreurt misschien de acties, maar wij betreuren hun plan", reageert de vakbondsvrouw.

De directie stelde onder meer voor om pauzes niet langer te betalen en een anciënniteitsdag te schrappen, en om de loonvoorwaarden van alle medewerkers aan te passen. Volgens de bonden is er sprake van een daling van het brutoloon met 90 euro per maand. De voorstellen maken deel uit van de gesprekken over een herstructurering bij Delhaize die in juni werd aangekondigd. De intentie omvat ook een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien van de 138 supermarkten in eigen beheer. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners